Organisaties werken samen aan betere aanpak van woonfraude in sociale huursector
Burgemeester Han van Midden
De woningcoöperaties Alwel en Stadlander gaan samen met de gemeente Roosendaal meer doen om woonfraude aan te pakken. Het gaat dan bijvoorbeeld om illegale onderverhuur, of tegen de regels in je woning gebruiken voor hennepkweek of prostitutie. De drie organisaties hebben hiervoor vrijdag een samenwerkingsovereenkomst getekend: het convenant Onrechtmatige Woonsituaties en Woonfraude Roosendaal.
Sociale huurwoningen moeten veilig zijn om in te wonen en eerlijk worden verdeeld onder mensen die er willen wonen. Als huurders woonfraude plegen, komt die veiligheid of eerlijke verdeling in de knel. De gemeente Roosendaal en woningcoöperaties Alwel en Stadlander gaan beter samenwerken om woonfraude te voorkomen. Ze hebben vrijdag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Hierin spreken ze af dat ze meer gegevens gaan uitwisselen. Hierdoor denken ze eerder te merken wanneer een huurder de regels overtreedt.
Prostitutie en drugslabs
Bij woonfraude moet je denken aan zaken als illegale door- en onderverhuur. Maar ook aan het gebruiken van de woning op een manier die niet mag, zoals voor prostitutie, het kweken van hennep of het maken van harddrugs. “Deze misstanden op de woningmarkt tasten de leefbaarheid in de buurt en wijk aan en leiden tot overlast,” zo laten de drie organisaties weten. Door beter samen te werken, hopen ze de veiligheid te vergroten en woningen eerlijker te verdelen. “Hierbij kan gedacht worden aan het uitwisselen van gegevens, administratief onderzoek, casusoverleg of huisbezoek,” aldus het drietal.
Burgemeester Han van Midden verwacht veel van het convenant Onrechtmatige Woonsituaties en Woonfraude Roosendaal. “We gaan hiermee een grote bijdrage leveren aan het terug laten keren van een balans in de woonwijken en daarmee de leefbaarheid voor onze inwoners vergroten.”
Ook samenwerken met politie
Ook Rob van Son, vestigingsmanager van Alwel Roosendaal, vindt het een belangrijke samenwerking. Hij wijst er op dat het convenant niet het enige is dat de woningcoöperatie doet om woonfraude aan te pakken. Want Alwel probeert dit soort illegale praktijken ook te voorkomen. “Waarbij we ook samenwerken met andere maatschappelijke partners, zoals de politie. Met uiteindelijk als doel een veilige omgeving voor alle bewoners en een eerlijke woonruimteverdeling,” legt Van Son uit.
Stadlander hoopt dat de samenwerking verder gaat dan Roosendaal. “We zijn erg blij met deze samenwerking en hopen op korte termijn met meer gemeenten op deze manier te kunnen samenwerken. Deze vorm van criminaliteit stopt immers niet bij de gemeentegrens en we hebben hier al goede ervaringen mee in de gemeente Tholen,” vertelt bestuurder Marc van der Steen.
Alles volgens de regels van de privacywet
Als woningcoöperaties en gemeenten gegevens gaan uitwisselen, is er natuurlijk wel een risico voor het schenden van de privacy van huurders. “Het uitwisselen van gegevens op een correcte manier is ontzettend belangrijk,” aldus Van der Steen. Dat is juist ook een reden voor het nieuwe convenant. Er lagen al afspraken tussen de drie organisaties sinds 2013. Maar de AVG, de nieuwe privacywetgeving, vraagt om een verbeterde aanpak. De organisaties beloven dat het delen van informatie helemaal veilig gebeurt en volgens de regels van de AVG.