Ossendrecht is Roparunstad van het jaar: ‘Pure verbazing en blijdschap!’
Eén van de werken van 2023 | Foto: Comité Doorkomst Roparun Ossendrecht.
Ze kunnen het nog niet helemaal geloven, maar Comité Doorkomst Roparun Ossendrecht (CDRO) mag Ossendrecht dit jaar Roparunstad van 2023 noemen. Dat is voor het eerst sinds 2011 dat het dorp deze titel krijgt. “We hadden dit totaal niet zien aankomen.”
Het comité pakt altijd groots uit met de doorkomst van de Roparun door Ossendrecht. “En ieder jaar vielen we wel in de prijzen, dan werden we tweede of derde”, vertelt CDRO-voorzitter Nick Michielsen. “Maar wij als comité doen het echt niet voor de prijs en het geld. We doen dit juist om ons team De L’oslopers aan te moedigen tijdens hun avontuur.”
Daarnaast had de club het begrepen als ze geen eerste plek zouden winnen. “We hebben al jaren moeite om op te boxen tegen de nieuwe doorkomsten. Oud-Beijerland bijvoorbeeld. Zij hebben een gunstiger doorkomsttijdstip dan wij. Daardoor is bij hun de opkomst veel hoger.”
Jubileum
Het CDRO vierde dit jaar hun 25-jarig jubileum, en werkte met het thema ‘Ostrecht speelt al 25 jaar mee’. Deelnemers van de Roparun passeerden tijdens hun tocht door Ossendrecht gigantische dartborden, schaakstukken, dobbelstenen en speelkaarten. “En dat terwijl we best wat opstartproblemen hadden doordat enkele kartrekkers door omstandigheden minder konden doen dan anders.”
Tijdens de doorkomst waren er best wat mensen op de been, meent de voorzitter. “Maar niet de massa op de beelden die van Oud-Beijerland opdoken. En toen we hoorden dat Dongen was uitgenodigd om een prijs op te halen, en wij nog steeds niets hadden gehoord, vreesden we zelfs even dat we na al die jaren helemaal buiten de boot zouden vallen.”
Totaal onverwachts
Tot vorige week, want toen kwam er ineens een bericht vanuit de Roparun. “Er bleek wat ruis op de communicatielijn te hebben gezeten. We werden toch echt verwacht in Klaaswaal waar de prijsuitreiking plaats zou vinden.” Dat bericht kwam nogal kortdag. “Zo goed en kwaad als dat ging hebben we een afvaardiging samengesteld om toch naar Klaaswaal af te reizen.”
En dus ging de club, zonder verwachting, naar de prijsuitreiking. “We hoopten weer op een tweede of derde plaats.” Want in hun beleving konden ze echt niet opboksen tegen Oud-Beijerland. “Toen ’s avonds één van onze drijvende krachten, Judith Michielsen-Van der Eijnden, aan tafel zat voor een interview, hoorden we ineens dat we gewonnen hadden.” Het gezicht van Judith sprak op dat moment boekdelen. “Pure verbazing, ongeloof en heel veel blijdschap.”
Verkiezing
De wedstrijd van ‘dé doorkomstad’, is een verkiezing. Alle deelnemende teams mogen stemmen op hun favoriete doorkomstplaats. “Dat betekent dus gewoon dat heel veel teams ons een warm hart hebben toegedragen.”
Naast de eeuwige roem, wint het CDRO 22-duizend euro. “Dat gaan we verdelen over goede doelen in de regio die aansluiten op het motto van de Roparun. Dus: leven toevoegen aan de dagen van een leven, waar geen dagen meer aan toegevoegd kunnen worden. Het gaat dus om doelen die kankerpatiënten het leven weer even dragelijk maken.”
Toekomstplannen
Wat de groep volgend jaar gaat doen is nog niet bekend. “Dat bespreken we pas bij de volgende vergadering.” Bovendien is het nog niet bekend hoe de Roparun in 2024 gaat lopen. “Ze willen dan graag vertrekken vanuit Frankrijk, maar dat is nog niet rond. We bedenken altijd een mooi thema om onze doorkomst aan op te hangen. Het zou dus goed kunnen dat deze plannen er anders uitzien wanneer de run door Nederland gaat dan als ze vanuit Frankrijk vertrekken.”
Waarschijnlijk zijn die plannen na 1 oktober definitief. En dan kan het CDRO weer aan de slag.