Oude kazerne en schuilkerk De Ramerie omgedoopt tot jongerenwoningen
Waar voorheen brouwerij De Raam, een schuilkerk, kazerne Oranje-Nassau en een tandheelkundig laboratorium gevestigd waren, zijn nu veertien jongerenwoningen gerealiseerd door Stadlander. De eerste bewoners van De Ramerie hebben inmiddels hun intrek genomen. “De geschiedenis wordt weer verbeeld.”
Architect Inka Thoen van Coen Hagedoorn Bouw was verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van het wooncomplex aan de Korenbeursstraat. Ze is ruim anderhalf jaar bezig geweest om de historische elementen van De Ramerie te verweven in het maandag officieel geopende pand.
Houten raamwerken
De verwijzingen naar de lakenindustrie, dat zich in De Ramerie huisde, zijn duidelijk zichtbaar. De lakens werden destijds gesponnen op houten raamwerken. “Deze zijn met triple glas geplaatst, in de plaats van aluminium kozijnen. De appartementen zijn van binnenuit geïsoleerd. Daardoor blijft de karakteristieke buitengevel,” aldus Thoen.
Op de buitengevel is een nieuw logo geplaatst. Daarin is het dakenpatroon van de kazerne te herkennen. Bij de ingang staat een grote ansichtkaart op de muur. Daarop zijn de mannen die in dienst moesten te zien. “De geschiedenis wordt weer verbeeld.”
Uitzicht op Peperbus
“Het is leuk om de historie van het gebouw te weten,” aldus de 24-jarige Rik van Dorst. Hij is een van de jongeren die sinds zaterdag in het appartement woont. Voorheen woonde hij in een complex in Roosendaal. Daar had hij een psychotische buurman en webcamseksende buurvrouw.
“Hier kan ik optrekken met leeftijdsgenoten,” vertelt hij blij. In zijn nieuwe huis heeft hij uitzicht op de Peperbus en de gezamenlijke tuin, waarin hij gauw hoopt te barbecueën met zijn nieuwe buren. Daarnaast vindt hij het tof om in een oude kazerne te wonen.
Verduurzaamd
Voorheen bevonden de keuken en eetgelegenheden voor de manschappen die in de kazerne gelegerd waren in het gebouw. Uiteindelijk zijn in de jaren ’80 woningen gerealiseerd. “Die zijn recentelijk getransformeerd en verduurzaamd,” aldus architect Thoen. “Jonge mensen vinden opnieuw een goede plek: pal in het centrum van Bergen op Zoom.”