West-Brabant

Overvol programma voor 75-jaar bevrijding Brabantse Wal

Foto: © Nationale Beeldbank

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Stichting Bevrijding Brabantse Wal heeft maandagmiddag het volledige programma van 75-jaar bevrijding gepresenteerd. Een overvol programma met concerten, exposities, wandelroutes, bevrijdingstocht en een groots defilé.

De drie gemeenten op de Brabantse Wal geven ieder een eigen invulling aan 75-jaar bevrijding. Sommige activiteiten zijn al begonnen. Zo is de gemeente Woensdrecht op 6 februari gestart met een scholenproject. Elke school in Putte, Ossendrecht, Huijbergen, Hoogerheide en Woensdrecht hebben een boek ontvangen over de begin dit jaar overleden geheim agent Bram Grisnigt.

Herinneringswand

Verder komt er in het gemeentehuis in Hoogerheide een herinneringswand. Iedereen kan vanaf eind augustus tot eind oktober een herinnering aan of gedachte over de oorlog en de bevrijding op de panelen plaatsen. In MFC Kloosterhof, wat gevestigd zit in het gemeentehuis, wordt op 6 oktober een concert gegeven door alle zes muziekverenigingen in de gemeente, onder de naam ‘Take Five’.

Dilemma Doolhof

Een van de bijzondere activiteiten in de gemeente Bergen op Zoom is het Dilemma Doolhof wat geplaatst wordt tussen de Canadese en Britse oorlogsbegraafplaatsen aan de Ruytershoveweg. Het Dilemma Doolhof wil mensen laten ervaren wat het is om levensbepaalde keuzes te moeten maken. Het doolhof wordt op 13 juni geopend en is te bezoeken tot mei 2020.

Verder worden er concerten georganiseerd, wandelroutes uitgezet en is er het openluchtspektakel ‘Supersum’ van de Vierschaar. De voorstellingen vinden plaats in oktober op de Waterschans in Bergen op Zoom.

Toertocht, defilé en taptoe

De viering van 75-jaar bevrijding beleeft zijn hoogtepunt op zaterdag 26 oktober. Dan is er een toertocht met 80 historische legervoertuigen door Zeeland en West-Brabant. Die trekt onder andere door Steenbergen, Woensdrecht en komt aan in Bergen op Zoom. De colonne wordt in de middag binnengehaald in de Canadalaan. Om 15.30 uur start het defilé, dat wordt afgenomen op de Grote Markt. Op diezelfde Grote Markt wordt ’s avonds vanaf 19.00 uur de Taptoe gehouden. Een muzikaal spektakel met regionale en landelijke topkorpsen. Er zijn zelfs muziekgezelschappen aanwezig uit Canada en Schotland.

Het volledige programma voor 75-jaar bevrijding Brabantse Wal is te vinden op de vernieuwde website.