Per 1 mei ’s nachts alleen nog een huisartsenpost in Bergen op Zoom
Vanaf 1 mei is de Huisartsenpost 's nachts alleen nog in Bergen op Zoom te bezoeken.
Het nieuws dat voor de hele regio de huisartsenpost ’s nachts alleen in Bergen op Zoom open blijft kon op weinig enthousiasme rekenen. Zowel inwoners als politici en gemeentebestuurders maakten zich meteen grote zorgen. Daarom organiseerde Huisartsenpost West-Brabant een informatieavond in Roosendaal, een avond nadat de raadsleden van Halderberge waren bijgepraat, over de reden van deze keuze.
Heel druk was het niet woensdag, in het Roosendaalse Buurthuis Keijenburg. Er hadden zich 16 mensen aangemeld voor de bijeenkomst, vertelt een van de medewerkers van Huisartsenposten West-Brabant. Ze werden er bijgepraat door Jan Verbaal, bestuurder van de zorgorganisatie.
De gemaakte keuze is absoluut geen geldkwestie of een bezuiniging. Dat is wat de bestuurder graag als eerste uit de lucht wil hebben. Er is wel een stijgende vraag naar zorg, stelt zijn organisatie. We hebben maatschappelijk te maken met een groeiende groep ouderen, die steeds meer zorg nodig heeft. Het grootste probleem echter is het blijvende gebrek aan het juiste personeel.
Enige optie
Volgens het bestuur van Huisartsenpost West-Brabant (HAP WB) is er dus geen keuze. Om de juiste zorg te garanderen moet er worden gekozen voor een locatie, in ieder geval ’s nachts. En dan is Bergen op Zoom voorlopig de meest logische keuze. Meer dan de helft van patiënten bij de Roosendaalse spoedeisende hulp wordt al naar Bergen op Zoom doorverwezen. Dat heeft vooral te maken met de hier gevestigde specialisaties als een traumacentrum, een grote intensive care en de verlos- en kindergeneeskunde.
Personeel niet te vinden
Pas als het nieuwe Bravis bij Roosendaal een feit is, verhuist de HAP mee. Dat is het meest logische scenario volgens bestuurder Verbaal. Verder legt hij vooral de nadruk op het waarom van deze keuze. Om aan wettelijke normen en de eigen kwaliteitseisen te voldoen is een bepaalde mate van gekwalificeerd personeel nodig. Daar is echter in de huidige arbeidsmarkt onmogelijk aan te komen. Een gediplomeerde triagist, met niet alleen de medische kennis maar ook het juiste inschattingsvermogen, is schaars. Dus is deze noodoplossing de enige keuze, volgens HAP WB.
Anders organiseren
Daar is niet iedereen in de zaal het mee eens. Waarom wordt er niet anders georganiseerd en meer samengewerkt met andere zorgaanbieders? Dat blijkt lastig. Werkwijzen, inzichten en zelfs gebruikte systemen matchen lang niet altijd. Ook Jan ziet in dat daar op termijn winst te behalen moet zijn en zegt dat zijn organisatie daar ook graag aan meewerkt. Zo ver is het echter voorlopig nog niet. Daarom zou er niets anders opzitten dan die ene Bergse locatie voor de hele regio, in ieder geval ’s nachts.