Permanente bewoning mag niet meer op Panjevaart
Villapark Panjevaart. Foto Streetview
Halderberge wil paal en perk stellen aan permanente bewoning op Villapark Panjevaart. Het gaat met name om mensen die er het hele jaar zijn en arbeidsmigranten op het park in Hoeven. Volgens bewoner Bas van Driel zijn er andere mogelijkheden dan streng optreden.
“Wij hebben een mooi voorstel bij de gemeente liggen”, zegt hij namens een werkgroep van bewoners. Die wil van Panjevaart een ‘knarrenhof’ maken. Gebaseerd op een wisselwerking tussen jongere én oudere bewoners. Die zouden elkaar kunnen bijstaan en ondersteunen. Het aantal arbeidsmigranten zou dan wel drastisch (‘van circa 800 naar 100’) omlaag moeten. “Maar die mensen blijven keihard nodig”, erkent Van Driel.
Pogingen om het park via de overname door een uitzendorganisatie nieuw leven in te blazen liepen vast. Zo’n 20-30 bewoners rond Van Driel waren echter nog volop in de weer om alternatieven te ontwikkelen. Hij stelt dat de gemeente het burgerinitiatief niet serieus neemt en spreekt van ‘starheid’.
Voor Halderberge is de situatie echter helder: permanente bewoning past niet in het bestemmingsplan. De gemeente wil nu de recreatieve functie van het park in ere herstellen, licht woordvoerder Marjolein Bömers-Coppens toe.
Gedaan met gedogen permanente bewoning
Dat betekent dat het gedaan is met het gedogen van permanente bewoning, zowel voor eigenaren van de huisjes als arbeidsmigranten. “Als gemeente willen we Villapark Panjevaart inzetten waarvoor het bedoeld is: voor toerisme en recreatie”, zei burgemeester Bernd Roks al. Halderberge ziet daarvoor voldoende mogelijkheden, aldus Bömers.
De gedachte van de overnamekandidaat was een constructie waarbij arbeidsmigranten nog tien jaar mochten blijven. Daarna was sloop voorzien, waarna Halderberge dacht met een schone lei te kunnen beginnen.
Financiering
Verdere gesprekken liepen echter vast op de randvoorwaarden die de gemeente stelde. Onder meer dat de koper ten minste 90% van huisjes in handen moest verwerven. Ook bleek dat de overnemende partij de financiering niet grond kreeg. ‘Helaas’, klinkt het van gemeentewege, die nu een plan voor handhaving opstelt. Woordvoerder Bömers herinnert eraan dat de eigenaren ook zelf niet akkoord gingen met de overname.
Verhuizen
Volgens bewoner Bas van Driel (53) komt dat onder meer doordat eigenaren amper de WOZ-waarde (een ton) voor hun huisjes werd geboden. “Er zijn hier ook zeventigers die dan moeten verhuizen. Dat kunnen ze niet betalen.” Van Driel benadrukt nog eens dat het plan voor een ‘knarrenhof’ bredere voordelen voor Halderberge bood. “Sociaal gezien is het een prima plan. En op andere plaatsen ontstaat dan ruimte. Maar de gemeente luistert niet.”