Roosendaal

Pilot ‘Voor elkaar Pas’ van start: reizen met het openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk

Kitty Joachems Kitty Joachems

Roosendaal wil meer mensen gebruik laten maken van het ov en sluit daarom aan op het project Voor Elkaar Pas, van streekvervoerder Arriva en de provincie. Het gaat vooralsnog voor een proef voor de duur van één jaar. Voor een vast bedrag van 25 euro per jaar kunnen gebruikers met de streekbus rijden. De pas is bedoeld voor huidige gebruikers van het Wmo-deeltaxivervoer.

Met de introductie van de Voor elkaar Pas wil de Roosendaal een belangrijke stap zetten naar een inclusievere samenleving, waarin reizen met het openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk is. De pilot biedt volgens de gemeente kansen voor meer mensen om zelfstandig en flexibel te reizen; en het zou daarmee een goed én betaalbaar alternatief kunnen zijn voor de deeltaxi.

Aanpassingen

Het pilotproject loopt sinds juli. Daarmee is een nieuwe stap gezet in het toegankelijk maken van het openbaar vervoer voor alle inwoners, stelt de gemeente Roosendaal. De afgelopen jaren is de toegankelijkheid van bussen en opstapplaatsen bovendien aanzienlijk verbeterd, zodat het reizen per bus ook voor de gebruikers van deeltaxi’s mogelijk is. In de gemeenten Tilburg en Drimmelen is de pas al langer in gebruik en de ervaringen zouden positief zijn, stelt de gemeente Roosendaal.

OV-chipkaart

De Voor elkaar Pas is een OV-chipkaart, waarmee de gebruikers onbeperkt kunnen reizen in alle bussen van Arriva in Noord-Brabant. Zij mogen tijdens een busrit kosteloos een begeleider meenemen. Inwoners die gebruik maken van de Wmo-deeltaxi krijgen van de gemeente een uitnodiging om mee te doen aan de proef met de Voor Elkaar Pas. “Zo zorgt de Roosendaal ervoor dat de Voor elkaar Pas terechtkomt bij degenen die er het meeste baat bij hebben.” Wie voor het eerst gebruik maakt van het openbaar vervoer of graag meer uitleg wil over hoe het reizen met het openbaar vervoer werkt, kan terecht bij mobiliteitsconsulenten.