Roosendaal

Plan nieuwe Tolberg-weg naar raad, bewoners woest

Foto: © gemeente Roosendaal

Herbert Kats Herbert Kats

Verzet van bewoners is er nog steeds, maar als het aan het Roosendaalse college ligt krijgt de wijk Tolberg toch een nieuwe zuidelijke ontsluiting. De route blijft omstreden, het proces om de tientallen miljoenen kostende verbindingsweg aan te leggen is dat ook.

Toch legt het gemeentebestuur het plan nu ter vaststelling voor aan de raad. Maar volgens betrokken bewoners is het plan niet rijp om het op 21 november vast te stellen. Wat het college betreft is het onderzoek naar de zogeheten meervoudige ontsluitingsweg echter afgerond, doorgerekend en wel door een verkeersdeskundige.

Tegen de Verbindingsweg Tolberg werden in de loop van het jaar elf zogeheten zienswijzen ingediend. Die krijgen in meerderheid het predicaat (zeer) ontevreden en negatief. Twee geraadpleegde bewoners van de wijk staan neutraal tegenover de aanleg, niemand is pósitief.

Suggesties opgehaald

Voldoende duidelijkheid, constateert het college niettemin, al erkent het dat het ‘lastig is’ om tot ‘een volledig gedragen’ ontwerp te komen. “Door in gesprek te gaan met de bewoners zijn verbeterpunten en suggesties opgehaald”, klinkt het. “Dit heeft geresulteerd in meerdere aanpassingen op het ontwerp, aangezien iedere bewoner een eigen belang heeft.”

Zo blijft het tracé in tact, vervalt het geplande oostelijk fietspad, komt er een betere aansluiting op de nieuwe rotonde, blijven 8 á 9 bomen behouden en is er minder grond nodig. De jongste bijstelling, die volgens de gemeente ‘realistischer’ uitvalt, is onlangs opnieuw naar de bewoners gestuurd, maar overleg hierover werd gecancelled.

Bewonersgroepen

De bewonersgroepen Stichting Natuurlijk Betrokken Tolberg, Vergeten Bewoners Thorbecklaan, Thorbeckelaan Zuid, Amberberg Beter Leven, Bewoners Westelaarstraat/Den Hil en Plantagebaan in Wouwse Plantage eisen echter dat het conceptrapport van de projectleider van tafel gaat.

Zij hadden erop gerekend dat het concept -inclusief analyse en conclusies- nog met hen besproken zou worden. Het uit 2021 stammende rapport Het moet en kan beter is volgens een mede-opsteller uitgangspunt geweest van het nader onderzoek dat volgde. Als ‘mede-eigenaar’ van deze rapportage vaardigt deze bewoner een verbod uit om de naar de raad gestuurde versie te gebruiken.

De VLP laat in het licht van de recente ontwikkelingen weten dat het belangrijk is om in gesprek te blijven. Partijleider Alex Raggers  zegt dat hij daarvoor nog mogelijkheden ziet. Hij voelt zich gesterkt door de opstelling van wethouder Klaar Koenraad, die soortgelijke bewoordingen gebruikte. Raggers denkt vooral dat alternatieven voor de ventweg soelaas kunnen bieden. “Ook de oversteek voor voetgangers ter hoogte van de kinderboerderij kan beter”, denkt hij. Mogelijkheid is wat zijn partij betreft een loopbrug, die veiligheid voor voetgangers biedt en voorkomt dat de verkeersafwikkeling stagneert.

Steun

De gemeenteraad steunde eind vorig jaar al het idee voor de aanleg van de zuidelijke verbindingsweg. Op 21 december 2023 keurde de raad het ontwerpbestemmingsplan Verbindingsweg Tolberg (inclusief ondertunneling van de spoorweg) goed, dat onder meer inspeelt op de toenemende verkeersdruk.

De zogeheten motie Flessenhals Thorbeckelaan zette tegelijk het sein op groen om in overleg met betrokkenen tot verbeteringen in het ontwerp te te komen. Als aandachtspunten werd onder meer gewezen op de ligging in het buitengebied in relatie tot grote (brede)  landbouwvoertuigen en de veiligheid van (kruisend) fietsverkeer. Vrees dat het overleg kon verzanden in discussie en daarmee ellenlange procedures en onnodige kosten was er ook.