Oudenbosch

Plannen voor twee museums én foyer in souterrain Saint Louis Oudenbosch

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De gemeente Halderberge heeft plannen om het souterrain van de kapel van Saint Louis in Oudenbosch nieuwe invulling te geven. Het college stelt de gemeenteraad voor om een foyer en een museum in de ruimte te realiseren. De gemeenteraad neemt een besluit over het voorstel tijdens de raadsvergadering van donderdag 14 november.

Twee museums voegen zich in het souterrain samen als het aan het college ligt: het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum en het Zouavenmuseum. De reden van de verhuizing van deze twee museums is dat de locaties waar ze momenteel gevestigd zijn, niet rendabel zijn. Zeker niet in verhouding met het aantal bezoekers dat ze wekelijks gemiddeld krijgen, namelijk 25.

Er wordt hard gewerkt om het religieus erfgoed van Halderberge op te knappen. Zo is de kapelzaal van Saint Louis al gerenoveerd en ook de openbare ruimte rondom het religieus erfgoed krijgt een metamorfose. De volgende stap zou volgens het college het realiseren van een foyer en een museum zijn in het souterrain van Saint Louis.

Wethouder Patrick Schouw is enthousiast over de plannen. “Ik zie het echt al helemaal voor me”, vertelt hij. “Er is een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar het samenvoegen voor de twee musea, en dat moet lukken. De foyer kan gebruikt worden wanneer concerten of andere activiteiten georganiseerd worden.” Het gecombineerde museum krijgt als doel om ‘het verhaal van Oudenbosch’ te vertellen.

Twee museums in één

De volledige collecties van beide museums tonen in het souterrain is overigens geen optie. “Maar daar zijn oplossingen voor”, vervolgt wethouder Schouw. Als voorbeeld noemt hij werken met thema’s, waardoor er roulerend een deel van de collecties te zien is. “Op die manier wordt het voor mensen gelijk aantrekkelijker om het museum vaker dan één keer te bezoeken.”

Maar wat nou als het aantal bezoekers toe gaat nemen, en de ruimte daardoor alsnog te klein blijkt te zijn? “Nou dat zou eigenlijk alleen maar mooi zijn”, vervolgt de wethouder. “Dat betekent dat het concept werkt. Maar als dat het geval is, dan moeten we inderdaad gaan kijken hoe we dat op kunnen lossen.”

Beginfase

Het is nog niet duidelijk hoe het souterrain er uit gaat zien. “Daar is het nu nog te vroeg voor. Eerst moet het voorstel naar de gemeenteraad.” Zij moeten namelijk akkoord gaan met het plan en de geschatte kosten: bijna 2,9 miljoen euro. Dat gebeurt op 14 november. Op 31 oktober wordt het plan behandeld in de commissievergadering. Gaat het door, dan worden de huidige gebouwen van de museums verkocht en zal er een ontwerpschets gemaakt worden. “Waarschijnlijk duurt het dan nog een jaar of twee voordat alles klaar is”, aldus wethouder Schouw.