Roosendaal

Plastic wegwerpbekers in Roosendaal verleden tijd: carnaval met recyclebare bekers

Foto: gemeente Roosendaal/Aad Meijer

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Vrijdag barst het carnavalsfeest los. Ook in Tullepetaonestad. Daar wordt vanaf dit jaar gewerkt met recyclebare bekers. Dat gebeurt onder de noemer ‘Bekers naar de Bar’, waar tijdens het Tullepetaons Klûnen ook al mee is gewerkt. Het doel: de berg plastic waarmee de binnenstad bezaaid ligt flink terugdringen.

Het concept van Beker naar de Bar is simpel: de beker van de eerste consumptie kost een halve neutmunt. Daarna kan bij ieder volgend drankje de oude beker ingeruild worden voor een nieuwe. De reden van deze verandering komt door de nieuwe landelijke regelgeving die sinds 1 januari 2024 wegwerpplastic verbiedt.

Voor veel Tullepetaone zullen we recyclebare bekers bekend zijn. Festivals werken er al langer mee, en tijdens het Tullepetaons Klûnen is er voor het eerst gebruik van gemaakt in Roosendaal. De berg plastic terugdringen had toen gelijk effect: het recyclingspercentage is berekend door Circular Pet op 92 procent. “De hoogste score die tot dusver is gehaald op een open publieksevenement”, aldus de gemeente Roosendaal.

Géén statiegeld

Dat de eerste beker een halve neutmunt kost, zou nodig zijn om de kosten van het recyclen te dekken. De gebruikte bekers worden door de horeca en evenementorganisatoren in zakken verzameld. Vervolgens gaan ze naar een verwerker die de bekers weer recyclet. De halve neutbon is geen statiegeld. Wel wordt er bij de laatste beker een bekermunt gegeven, deze kan de volgende dag of bij een volgend evenement gebruikt worden om een nieuwe beker te kopen.

Het gaat een geweldig Roosendaals feest worden.

Volgens wethouder Klaar Koenraad is het recyclesysteem een stap in de goede richting naar een schonere binnenstad. En ook Koen Bakker, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Roosendaal, sluit zich hierbij aan. “Het vergt wat aanpassingen voor ondernemer én gast, maar anno 2024 kunnen we niet anders dan ons steentje bijdragen aan het verminderen van plastic afval. Ik weet overigens zeker dat het een geweldig Roosendaals feest gaat worden, als vanouds, maar dan zónder een door plastic bezaaide oude Markt!”