Platform Roosendaalse Vrienden trekt mensen uit isolement: ‘Ik viel in een gat’
Veel Roosendalers hebben behoefte aan contact met anderen, maar vinden het lastig om vriendschappen te sluiten. Daarom lanceert Stichting Social Klus het platform Roosendaalse Vrienden. Tijdens de lockdown kregen zij namelijk meer aanvragen binnen voor hun maatjesproject, terwijl er vooral behoefte is aan vriendschap. “Dat is meer gelijkwaardig”, aldus sociaal werker Marloes Otte. Op de Dag van de Vriendschap werd de eerste activiteit georganiseerd: een stadswandeling met aansluitend een borrel bij tapasbar Pinxos.
De 72-jarige Jenny van Bree, die gewoon zin had in een wandeling, heeft tijdens de lockdown ‘geen eenzaamheid geproefd of gevoeld.’ Ze kwam de periode goed door, samen met haar man. Dat was anders voor haar leeftijdsgenoot Graddie Heijnen. Zij voelde zich erg opgesloten, mede doordat haar echtgenoot een aantal maanden geleden overleed. “Ik viel in een gat en moet toch meer onder de mensen komen. Ik wil andere mensen ontmoeten en allerlei dingetjes ondernemen.”
Focus op alle generaties
Het platform creëert een plek waar mensen makkelijk met elkaar in contact komen, maar moet tegelijkertijd bijdragen aan de eenzaamheidspreventie. In eerste instantie was het platform enkel bedoeld voor jongeren. Het percentage eenzame jongeren ligt in Roosendaal namelijk hoger dan het landelijke gemiddelde. Uiteindelijk stapte Social Klus, die het platform opzette met een aantal Event Management-stagiairs, hiervan af. “We willen ons focussen op alle generaties.”
Van wandeling tot kroegentocht
Toch zijn de ruim 75 leden van het platform voornamelijk zestigplussers. De wandeling en borrel voelen daardoor aan als een Zonnebloem-uitje. Om ook de jongeren uit Roosendaal te bereiken, is er nu veel contact met organisaties als Join Us en Brabant Maatjes. Zij denken na over een kroegentocht voor de jongere doelgroep. Verder kunnen leden zelf uitjes organiseren in de besloten Facebookgroep, waardoor het erg laagdrempelig is. Ze worden hier actief toe gestimuleerd, maar Social Klus blijft activiteiten organiseren. Deze zijn ook te vinden op hun website. Uiteindelijk moet het platform zichzelf in stand houden.
Otte denkt dat jongeren uiteindelijk ook zullen deelnemen aan het platform. “We hebben vandaag een start gemaakt en vanuit hier hopen we iedereen in Roosendaal te bereiken. Van 18 tot 88.”