Geen regio geselecteerd

Plezier, ontdekken en leren bij Robotland Essen moet mensen enthousiasmeren voor techniek

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Plezier maken en ontdekken staat bij Robotland voorop. Maar het is ook de bedoeling dat door het park mensen enthousiast worden voor het werken in de technische sector. Door middel van een Industriële Wetenschappenklas, verschillende samenwerkingen en de grote ambitie tot uitbreiden, hoopt eigenaar Luc van Thillo de grote vraag naar technici wat te verkleinen.

Sinds de opening heeft Robotland al ruim zeventigduizend bezoekers mogen ontvangen. Sinds het opheffen van de coronamaatregelen is een groot deel van deze bezoekers Nederlands. Het gaat dan voornamelijk om kinderfeestjes en schooluitjes.

Kinderen maken er op allerlei verschillende manieren kennis met techniek. Ze kunnen met een drone vliegen of eendjes vissen met een minikraantje. Het hoogtepunt van een bezoekje aan Robotland is voor veel kinderen het vliegen met de hovercraft. ”We willen de kinderen zoveel mogelijk uitdagen om zelf te ontdekken hoe de spellen en apparaten werken”, vertelt eigenaar Luc van Thillo. ”Opvallend is dat de kinderen het vaak een stuk sneller doorhebben dan hun ouders!”

Groot tekort

Naast Robotland heeft van Thillo een technologiebedrijf, waar de vraag naar goed personeel groot is. ”Dat is in heel de technische sector het geval”, licht hij toe. ”Daarom hoop ik met Robotland mensen enthousiast te maken voor werken in de techniek.” Die aanpak begint duidelijk te werken. ‘’We zijn een jaar geleden een Industriële Wetenschappenklas begonnen, in samenwerking met de scholengemeenschap van de Noorder Kempen. Dat begon met één inschrijving. Dit jaar zitten we met een volle klas, twintig leerlingen.’’

Ik denk dat Robotland de perfecte ligging heeft

Het rijzende succes van het technologiepark smaakt volgens van Thillo zeker naar meer. De ambitie tot uitbreiden en groeien zijn zeer aanwezig. ‘’Ik denk dat Robotland de perfecte ligging heeft. Pal naast het station van Essen, precies tussen Rotterdam en Antwerpen in.’’

Wat de bereikbaarheid van het park nóg beter zou maken, is een brug of tunnel vanaf het station. Nu moeten mensen een stukje omlopen. Het gaat om zo’n vijfhonderd meter. De gemeente Essen en de Belgische Spoorwegen zijn hier momenteel over in gesprek. ”Het zou de oversteek nog makkelijker en veiliger maken”, verklaart van Thillo.

Samenwerkingen

Nog een doel van Van Thillo, is dat het park een aantal grote samenwerkingen zou beginnen. Ook dat is inmiddels gelukt. ”Er staat een samenwerking met het ziekenhuis van Brasschaat op de planning”, vertelt hij. ”Dat ziekenhuis gaat starten met allerlei nieuwe technieken, die technieken gaan wij hier tentoonstellen.”

Als voorbeeld noemt hij een nieuwe vorm van verdoving voor kinderen. ”Kinderen krijgen een VR-bril op, waardoor zij in een andere wereld terecht komen. Op die manier kunnen zij rustig onderzocht en soms zelfs behandeld worden, zonder dat zij hier enige vorm van verdoving voor nodig hebben.” In een treinwagon op het buitengedeelte van het park, komen deze brillen binnenkort ter beschikking voor bezoekers. Ook is hij bezig met een samenwerking voor exo-skeletons. ”Robotbenen voor mensen met een dwarslaesie of een andere handicap.”-

Luc van Thillo heeft ambitie genoeg. Uitbreiden en nog meer bezoekers ontvangen zijn voor hem prioriteit. ”Ik verwacht dat we snel zullen uitgroeien tot honderdduizend bezoekers per jaar!”