Pluktuin Martinushoeve in Ossendrecht bloeit als nooit tevoren

De Pluktuin Martinushoeve aan de Keeskesweg in Ossendrecht mag met recht een succes genoemd worden. Na drie jaar staat de teller op 66 gezinnen die zich hebben aangesloten bij de zelfoogsttuin. Binnenkort gaat het vierde seizoen van de pluktuin van start. Daarom konden geïnteresseerden bezoekers zondagochtend langskomen voor een rondleiding.
Zo’n twaalf mensen kwamen zondagochtend naar de polder in Ossendrecht. Zij worden hartelijk ontvangen door Toon Bervoets en Josta Grinwis. Waar Toon de pluktuin een aantal jaar geleden begonnen is, vond hij in Josta iemand die kon helpen om de tuin te onderhouden. Enthousiast vertellen zowel Toon als Josta hoe de pluktuin in zijn werk gaat. De rondleiding loopt over heel het terrein, waarbij de kassen, het kippenhok en de bijenkorven niet worden overgeslagen.
Pluktuin is gegroeid
Toon is trots om te zien dat de pluktuin de afgelopen jaren gegroeid is tot waar de tuin nu staat. “Wij zijn hier drie jaar geleden begonnen op een kaal stuk grond wat jarenlang behandeld is geweest met pesticiden. Daarna heeft het land braak gelegen.” In het begin was het daarom lastig om de tuin goed te kunnen onderhouden. “Er stonden hier wilde bloemen en toen wij begonnen hebben we moeten ‘vechten’ met de brandnetels”, vertelt Toon. Inmiddels zijn die problemen verleden tijd en merkt de bio-boer dat er bijvoorbeeld steeds meer fruit aan de bomen groeit. “Onze kolen zijn ook groter, de sla is groener, dus alles groeit lekker door.”
Het idee achter de pluktuin is dat leden een wekelijks bedrag betalen. Daarmee kunnen zij hun verse groenten, fruit, kruiden en eieren rechtstreeks uit de pluktuin halen. Daar zitten verder geen voorwaarden aan en iedereen kan zo vaak komen als hij of zij wilt. Toon en Josta zorgen ervoor dat alles netjes onderhouden wordt en laten via een WhatsAppgroep aan alle leden weten wat er gezaaid is en wat er geoogst kan worden. En met effect, want de pluktuin slaat aan in de omgeving. “Wij begonnen het eerste seizoen met twaalf gezinnen. Inmiddels zijn dat er 66 geworden, wat gelijk staat aan 190 personen die gebruik maken van de pluktuin.”
Zien waar je eten vandaan komt
Eén van die leden die gebruikt maakt van de pluktuin is Bart. Hij is deze ochtend vanuit het Belgische Zandvliet richting de tuin gekomen om zijn kratje te vullen met verse groenten. “Wij zijn als gezin een jaar lid van de pluktuin. Het is voor ons dichtbij en het aanbod aan groente is zeer groot hier.”
Daarnaast vertelt Bart dat zijn kinderen het ook erg leuk vinden om mee te gaan naar de pluktuin. “Zij kunnen helpen met het verzamelen van de groenten. Als ouders vinden wij het belangrijk dat de kinderen weten waar hun eten vandaan komt.” Volgens Bart is het voordeel aan de Martinushoeve dat er geen beperkingen zitten aan hoeveel groente de leden meenemen. “Je kan hier bij Toon echt meepakken wat je nodig hebt.”
Door middel van de rondleidingen hoopt Toon dat er meer mensen zich willen aansluiten bij de pluktuin. “Je merkt soms dat de drempel groot is om je hier aan te melden. Met de rondleidingen wordt het voor die mensen makkelijker om naar de tuin te komen.” Vanaf 1 mei start het nieuwe seizoen in de pluktuin en Toon kijkt met een positief gevoel vooruit. “Vorig jaar stonden wij met de enkels in het water en dit jaar mag het eigenlijk wel wat meer regenen. Het belooft een mooi jaar te worden!”
Lees ook: Mens en gewas dichter bij elkaar in de pluktuinen: ‘Beter voor milieu en gezondheid’