Hoogerheide

Praktijklokalen met vluchtsimulators vanaf september open in Hoogerheide

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Een pop-up klaslokaal dat eind 2021 drie weken op de parkeerplaats van Aviolanda in Hoogerheide stond, was razend populair onder scholieren. Binnen een paar dagen was de zogenaamde mobiele Newton Room volgeboekt. Het bleek een voorbode te zijn voor een permanente Newton Room in Nederland. In september gaan de deuren officieel open.

De Newton Room is een praktijkgerichte leeromgeving voor 10- tot 15-jarige schoolkinderen. Het concept is bedacht door de Noorse organisatie FIRST Scandinavia en komt naar Nederland in samenwerking met Boeing en de Aircraft Maintenance & Training School (AM&TS). Het gezamenlijke doel van de organisaties is om kinderen enthousiast te maken over wetenschap, technologie, techniek en wiskunde.

Vluchtsimulators

De permanente Newton Room die in Hoogerheide komt is onder meer uitgerust met drie vluchtsimulators. De ruimte wordt een stuk groter dan het tijdelijke onderkomen in 2021. Toen bezochten 300 scholieren, waaronder die van het vmbo van RSG ‘t Rijks in Bergen op Zoom de Mobile Newton Room. Middelbare scholen vanuit meldden zich volgens de organisatie massaal aan voor een excursie naar Aviolanda in Hoogerheide. De overige gaten werden vrij snel gedicht door middelbare scholen uit Zeeland en Noord-Brabant. “Dat laat zien dat er in de regio veel vraag naar is”, zei Sebastian Tijl van Boeing destijds.

Sterk Team

“Ik ben enthousiast over de komst van de eerste permanente Newton Room naar Nederland , waarmee we onze betrokkenheid bij STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics, red.) in het land verdubbelen”, zegt Michael Haidinger, President van Boeing in Nederland, Duitsland, Centraal- en Oost-Europa. “Met de AM&TS en FIRST Scandinavia hebben we opnieuw een team gevormd met twee sterke partners die onze passie voor STEM-onderwijs delen.”

Na de officiële opening in september zal de permanente Newton Room van start gaan met twee modules: ”Up in the Air with Numbers” en ”Robots and Circumference”, waarmee leerlingen rekenstrategieën kunnen verkennen om geometrische concepten te begrijpen. In de toekomst zal de Newton Room worden uitgebreid met andere modules, zoals ”Sustainable Biofuels: From Wood to Energy”.

Niet alleen de luchtvaartsector zal hiervan profiteren

AM&TS-directeur Wim Blinkhof gelooft dat de speelse benadering van het concept bijdraagt aan een grotere bewustwording van de mogelijkheden die technische vakken bieden op school. “Niet alleen de luchtvaartsector zal hiervan profiteren, maar alle bedrijven met een tekort aan technisch personeel”, zegt hij. “Door al op jonge leeftijd enthousiasme te kweken voor STEM, hopen we een groot aantal technici voor de toekomst af te leveren.”

Wereldwijd

Het Newton Room in Hoogerheide wordt het eerste permanente lokaal in Nederland en maakt deel uit van een netwerk van door Boeing en FIRST Scandinavia ondersteunde Newton Rooms in heel Europa. Eerder dit jaar openden beide partners Newton Rooms in Engeland en Italië.

De bouw van de Newton Room is in Hoogerheide in volle gang. Op 19 september zal de officiële opening plaatsvinden.