Steenbergen

Precisie en concentratie bij behendigheidsrit Kleine Tour

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Gespannen gezichten en hier en daar een traan. De behendigheidsrit blijkt een uitdaging voor de deelnemers. Waar de ene deelnemer over de route vliegt, stoot de ander twijfelend iedere kegel om. Deze uitdaging, in de volksmond ook wel ‘kegeltjes rijden’, is onderdeel van de 54ste Kleine Tour Steenbergen.

Het parcours is ook niet mals: met korte, scherpe bochten moeten de jonge fietsers zich tussen kegels en ballen door over het terrein manoeuvreren. Wie een kegel of bal omstoot, krijgt strafpunten. Het parcours eindigt met een wip waar ze overheen moeten fietsen. Vrijwilligers langs de kant weten nog hoe moeilijk zij het vonden toen ze nog deelnemer waren. “Je moet constant zo goed opletten. Voor je het weet tik je een kegel omver met je pedaal”, vertelt een jongen.

Meedoen blijft belangrijker dan winnen

De ploegleider van de Jumbo-ploeg spreekt de deelnemers bemoedigend toe. Velen kijken gespannen. “Iedereen weet dat meedoen belangrijker is dan winnen”, vertelt hij. “We doen dit echt voor ons plezier, maar ze nemen het erg serieus.”

Sommigen hebben thuis al geoefend ter voorbereiding op dit onderdeel van de Kleine Tour. “Bijvoorbeeld door waterflessen weg te zetten en daar tussendoor te fietsen”, vervolgt de ploegleider. En de tactiek? “Wanneer je tussen de ballen doorfietst hou je je pedalen op gelijke hoogte. En bij kegels één trapper naar beneden en de andere naar boven.”

Een jongen geeft aan als tactiek het maken van wijde bochten te hebben. En dat werkt, want hij gaat goed het parcours over. “Het ging veel beter dan verwacht”, vertelt hij na afloop. En ook het meisje dat na hem aan de beurt is komt er goed doorheen. Ze raakt slechts één kegel. “Het gaat veel beter dan vorig jaar”, zegt ze.

Medewerker van de dag

In een opvallend veiligheidshesje loopt de bekroonde Medewerker van de dag. Dat is een titel die iedere dag opnieuw vergeven wordt aan één van de vrijwilligers. De winnaar van maandag verdiende de titel omdat diegene vriendelijk en rustig tegen de kinderen praatte. De titeldrager van dinsdag kreeg het hesje omdat ze een haarelastiekje gaf aan een deelnemer. “Het zijn dus maar kleine dingen waardoor we Medewerker van de dag kunnen worden”, legt ze uit. Naast de eer zit er overigens geen beloning aan de prestatie verbonden.

Lees ook: Sprinten voor de winst tijdens Kleine Tour Steenbergen