Bergen op Zoom

Primeur bij Stichting Vastenavend: voor het eerst vrouwelijke leden

vrouwen bij Stichting Vastenavend

Het Boerinneprotest op de Bergse Kaai in 2023. Elma Petter, vrouw van de toenmalige burgemeester, overhandigde een manifest aan Bas van Oevelen, voorzitter van de Stichting Vastenavend.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Stichting Vastenavend heeft sinds dit jaar vrouwelijke leden. Dat is een primeur voor de stichting. Eind vorig jaar maakte de stichting nog bekend open te staan voor vrouwelijke leden binnen de stichting.

De (tijdelijke) adviescommissie om vrouwen te werven voor de stichting werd in december 2023 opgericht. Dat deed de stichting om inclusiever te worden. Na een interne raadpleging is besloten dat de stichting inclusiever moest worden. “In een ledenraadpleging hebben de leden het bestuur aangegeven dat we meer mogen doen om een betere reflectie te zijn van de huidige vastenavendvierder”, laat een woordvoerder van de stichting weten. Daarmee wordt onder andere gedoeld op de man/vrouw verdeling onder de leden.

Een klein jaar later is het dus zo ver. “We zijn trots dat ook dit jaar een aantal creatieve, enthousiaste talenten – waaronder een aantal vrouwen – positief heeft gereageerd op het verzoek om lid te worden.” Wie de vrouwen zijn en/of wat ze binnen de stichting zullen gaan doen, is nog niet bekend. “Volgens onze jarenlange traditie kunnen we pas na 11-11 meer informatie delen.”

Lees ook: Stichting Vastenavend wil inclusiever worden, want: ‘Vastenavend is van ons allemaal’