Etten-Leur

Profronde staat voor de deur: Twee Nederlands wereldkampioenen dit weekend in Etten-Leur

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

De zestiende editie van de Las Montage Holland profronde Etten-Leur staat voor de deur. Dit jaar vindt zoals ieder jaar op zondag de profronde plaats, maar ook op zaterdag kunnen de wielerliefhebbers dit jaar al genieten van het wielercafé in de viptent aan de Anna van Berchemlaan.

Voor het tweede jaar op rij reist Mathieu van der Poel af naar Etten-Leur. “Het afgelopen jaar was het hem uitstekend bevallen. Dat was de basis om wederom de onderhandelingen weer te starten”, vertelt organisator Ronnie Buiks. De wereldkampioen rijdt dit jaar geen één ander criterium in Nederland. Buiks is in zijn nopjes met de komst van Mathieu. “Hij wilde eerst even kijken hoe het allemaal op de Olympische Spelen zou verlopen. Naar aanleiding daarvan heeft hij gezegd: ik kom graag naar Etten-Leur.”

Wie ook naar Etten-Leur komen zijn onder andere Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen en Daan Hoole. Laatstgenoemde was recentelijk nog actief op de Olympische Spelen in Parijs. Bij de dames verschijnt Chantal van de Broek – Blaak aan de start. “We zijn nog met een Olympische verassing bezig, maar hier kan ik nog niet teveel over zeggen.” Buiks laat weten dat dit ook iemand buiten het wielrennen kan zijn.

Lastig

Buiks erkent dat het dit jaar een stuk lastiger is om renners naar Etten-Leur te halen door het sportevenement in Parijs. “Het zorgt inderdaad wel voor extra problemen. Er zijn best wel wat baanwielrenners die ook op de weg rijden en die zijn nog volop in actie op de spelen.” De organisatie moet zich dit jaar wat meer aanpassen op de agenda van de wielrenners. “We hebben er helaas meer last dan voordeel van.”

Extra dag

Dit jaar is dus op de zaterdagavond het wielercafé in de viptent. “Aan tafel schuiven Leontien van Moorsel, Tom Dumoulin en Joop Zoetemelk aan”, vertelt Vivianne de Laat van de organisatie. Dat Zoetemelk dit weekend aanschuift is bijzonder te noemen. Hij is naast Van der Poel ook Nederlands wereldkampioen. Dit werd hij in 1985. “Tijdens deze avond zullen ze allemaal mooie wielerverhalen delen.” De avond is geschikt voor iedereen die het leuk vindt. “Er zijn al 125 kaarten verkocht. De laatste kaarten gaan in de verkoop”, maakt De Laat bekend. “Een kaartje kost tien euro. Voor dat geld kun je naast de mooie verhalen, genieten van een hapje en een drankje.”

Lees ook: Van der Poel-gekte in Etten-Leur: ‘Fijn dat ik hier mijn trui kan tonen’