Roosendaalse dorpen en wijken maken kunst voor Ik vergeet je niet
Cultuurcompaan in Roosendaal probeert ook in tijden van corona inwoners van de gemeente met elkaar te verbinden met kunst. En dat lukt: in 12 wijken en kernen van de gemeente doen mensen mee aan het project Ik vergeet je niet. Ze maken zelf thuis kunstwerkjes met alledaagse voorwerpen en later wordt dat 1 groot kunstwerk.
Het project Ik vergeet je niet kreeg begin mei nog 5.000 euro subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het fonds gaf geld aan 12 lockdown-projecten waarin kunstenaars cultuur brengen in de wijken, juist tijdens de coronacrisis. In Roosendaal krijgen deelnemers van Ik vergeet je niet elke week een opdracht. Ze moeten iets maken en dat kunnen ze gewoon thuis doen. Want de opdrachten worden in tasjes aan de deuren gehangen en later weer opgehaald.
Melkpakkenkunst
Anneke Wijn van CC-educatie is projectleider van Ik vergeet je niet. “We zijn gestart met een melkpakken-opdracht. Het zijn opdrachten waarbij je werkt met huis-, tuin- en keukenmaterialen. Dus ‘wat ligt er in mijn keukenkastje, of wat gooi ik weg en kan ik daar nog een andere functie aan geven,” legt ze uit. “We zetten dan kunst in als middel. Om daar iets moois van te kunnen maken. En in dit geval met een melkpak-opdracht zijn die melkpakken omgetoverd tot allerlei kunstige dingen.”
Eén van de deelnemende kunstenaars is Peet Quintus van Typical Dutch Art. “Ik ben dan voor Kroeven en Tolberg verantwoordelijk. Dus ik probeer mensen enthousiast te maken. De mensen die zich op hebben gegeven, die breng ik de opdracht, ik hou er telefonisch contact mee. Ze kunnen dan aan mij ook altijd vragen stellen over de opdrachten. Dus ik ben een beetje kunstsupporter voor de mensen in de wijk,” vertelt ze enthousiast.
Blik naar binnen, blik naar buiten
Wijn vult haar aan. “Samen met de kunstenaars bedenken we de opdracht. En elke week wordt die mooi opgemaakt. En de opdracht die wordt óf per email verstuurd, óf echt fysiek live aan de deur gebracht in de brievenbus.” Cultuurcompaan gebruikt ook linnen tasjes waarmee de opdrachten aan de deurklink gehangen worden. Ze doen hun best om de opdrachten, hoe dan ook, bij de mensen thuis te krijgen.
Quintus laat een blauwgeschilderd blik zien met een papieren tafereeltje er in geplakt. “Ik heb de opdracht ‘een blik naar binnen en een blik naar buiten’ gemaakt als voorbeeldje. Dus mensen gebruiken materialen die ze gewoon in huis hebben. In dit geval gewoon een conservenblik, wat papier en misschien een leuk stofje. En dan kunnen ze dit exact namaken. Maar eigenlijk leuker is het als ze hun eigen interpretatie er aan geven. Wat hun blik naar binnen en naar buiten is.”
Meedoen kan nog steeds
Quintus’ ogen gaan glinsteren als ze praat over de deelnemers. “Iedereen heeft natuurlijk prachtige kunstwerken gemaakt, daar zijn ze heel erg trots op. En dan wordt alles verzameld. Dus wij gaan dan bij de mensen, als corona voorbij is, de kunstwerken ophalen. Alles wordt tot één groot kunstwerk gemaakt, een soort kunst onder één dak-gebeuren,” legt ze uit. “Dan wordt iedereen uitgenodigd om te komen kijken. En hopelijk worden er dan ook weer connecties met elkaar gelegd. En wordt het, als het goed is, een hele grote happening,” lacht ze.
Inwoners van de gemeente Roosendaal kunnen zich nog steeds aanmelden. “Iedereen kan meedoen. Van jong tot oud: iedereen is welkom om zich aan te sluiten bij Ik vergeet je niet,” sluit Wijn af. Geef je op door een mail te sturen naar [email protected].
Lees ook: Geld uit Cultuurfonds voor Levenslicht en Ik vergeet je niet