Protest heeft geholpen: rijbanen Haringvlietbrug blijven open, wel terug naar 50km
De protesten tegen het afsluiten van rijbanen op de Haringvlietbrug hebben gewerkt. Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft besloten dat er de komende jaren toch twee rijstroken per rijrichting open blijven. De maximum snelheid gaat wel terug naar 50 kilometer per uur, zoals al gepland was. De maatregelen gaan in vanaf maandag 23 augustus.
Rijkswaterstaat, het Openbaar Ministerie en de politie hebben druk moeten overleggen om dit mogelijk te maken. Want om twee rijstroken open te kunnen houden tijdens de werkzaamheden, moeten ze worden versmald. En dat kan alleen maar als er de politie streng controleert op de maximum snelheid van 50 kilometer.
Hinder zou hierdoor minder moeten zijn
“De afgelopen periode zijn er intensieve gesprekken geweest tussen Rijkswaterstaat, veiligheidsregio’s, wegbeheerders, politie en Openbaar Ministerie om te kijken met welke maatregelen de hinder voor de omgeving kon worden beperkt,” legt hoofdingenieur-Directeur Arjan Driesprong uit. Doordat politie en justitie hun mensen vrijmaken voor controles op de Haringvlietbrug, hoeft er geen rijbaan dicht. En daar is Driesprong blij mee. “Doordat we twee rijstroken kunnen blijven gebruiken, neemt de verwachte hinder af.”
Eigenlijk zou Rijkswaterstaat eind juli al een rijstrook afsluiten op de Haringvlietbrug en de snelheid verlagen. Maar dat was uitgesteld om de maatregelen beter voor te kunnen bereiden. Ondertussen kwam er veel protest van ondernemers, forenzen en transporteurs over het afsluiten van de rijbaan. Die vonden dat de minister en Rijkswaterstaat meer onderzoek moesten doen naar andere mogelijkheden.
Weg is niet slechter geworden door uitstel
Rijkswaterstaat heeft de afgelopen weken ook zwaardere inspecties uitgevoerd. Daaruit bleek dat de weg niet slechter of onveiliger was geworden tijdens het uitstel. “Issues die zich voordeden, konden steeds snel worden opgelost. Deze verzwaarde inspecties worden voorlopig voortgezet,” laat Rijkswaterstaat weten. Maar vanaf 23 augustus gaan er dan toch nieuwe maatregelen in. En die blijven gelden totdat in 2023 de nieuwe klep van de Haringvlietbrug is geplaatst.
Allebei de rijstroken blijven dus open, maar ze worden wel smaller. En je mag dan maximaal 50 kilometer per uur rijden op de Haringvlietbrug. Dus het verkeer zal nog steeds rekening moeten houden met extra reistijd. In het weekend vóór de 23e moet Rijkswaterstaat onder andere de bebording, belijning en geleiderails aanbrengen. “Dit levert hinder op voor het verkeer,” waarschuwt Rijkswaterstaat. “Zodra de mate van hinder hiervoor bekend is, wordt hierover gecommuniceerd.”
Lees ook: Petitie tegen maatregelen op Haringvlietbrug: ‘Kost 100 miljoen per jaar’ Lees ook: Herstel Haringvlietbrug gaat 6 jaar duren: ‘Wachten op megafiles’