Provincie opnieuw spaarzaam met snijvergunningen zeekraal: ‘Natuur ontzien’
Zeekralen zijn een échte Zeeuwse lekkernij - maar voor het snijden is wél een vergunning nodig. (Pixabay)
In het nieuwe jaar kunnen inwoners van Tholen opnieuw vergunningen aanvragen voor het snijden van zeegroenten, zoals lamsoor en zeekraal, in de natuur van de Oosterschelde. Van 9 december 2024 tot en met 5 januari 2025 kunnen geïnteresseerden een vergunning aanvragen bij hun gemeente. Voor vergunninghouders is het snijden vanaf 1 juni mogelijk in buitendijks gebied bij Sint Annaland, en op de schorren van Anna Jacobapolder-Oost en -West.
Andere snijlocaties zijn schor ’t Stelletje bij Zierikzee (vanaf 15 april), schor van Viane bij Ouwerkerk (vanaf 1 mei) en de Rattekaai bij Rilland (vanaf 1 juni). In alle zes gebieden is het tot en met 31 mogelijk om te snijden.
Traditie
“Het snijden van zeegroenten is een traditie waar we op Tholen veel waarde aan hechten”, zegt wethouder Peter Hoek. De belangstelling is groot en het aantal beschikbare vergunningen is beperkt – merkt Hoek op. In voorgaande jaren kwam slechts éénderde van de aanvragers in aanmerking voor een vergunning.
Digitale strippenkaart
Net als in 2023 en 2024 gaat het snijden van buitendijkse zeegroenten ook in 2025 volgens een elektronisch reserveringssysteem, merkt Hoek op. “Vergunninghouders krijgen een digitale strippenkaart waarmee ze tijdslots en snijgebieden kunnen reserveren. Dit systeem zorgt ervoor dat de druk op de verschillende gebieden gelijkmatig verdeeld wordt.”
Persoonsgebonden
Een vergunning biedt toegang tot alle zes de snijlocaties, en een vergunninghouder mag maximaal tien keer per seizoen snijden, met een maximum van één kilo per keer. “De vergunning is persoonsgebonden. Als meerdere gezinsleden willen snijden, moeten zij allemaal een eigen vergunning aanvragen,” benadrukt Hoek.