Ossendrecht

Woensdrechtse PvdA wil burgers meer betrekken bij gemeentelijke plannen

Parochianen willen betrokken blijven bij de herontwikkeling van de Sint-Josefkerk, schrijft raadslid Wendy de Koning-Bogers. (Foto: Google StreetView)

Han Verbeem Han Verbeem

Burgers worden niet gehoord, te laat gehoord, de gemeente gaat niet in gesprek of er komt geen reactie. Dat schrijft het raadslid Wendy de Koning-Bogers namens de Woensdrechtse PvdA-raadsfractie. In een brief aan het college van B&W pleit ze voor meer burgerbetrokkenheid: het nadrukkelijker meenemen van de inwoners bij besluitvorming. Zij roept inwoners op om hiervoor met ideeën en suggesties te komen, die ze kunnen mailen naar PvdA Woensdrecht.

Omgevingswet

“De gemeente is er voor de burger. Hoe kan het zijn dat de burger niet meegenomen wordt in het proces”, vraagt het raadslid zich af. “Het gaat wel om de woon- en leefomgeving van de betreffende inwoners van een wijk of straat.” Zij noemt de invoering van de Omgevingswet als kans. De nieuwe Omgevingwet gaat in per januari 2022, en  bepaalt onder meer dat projectontwikkelaars vóór de vaststelling van een bouwplan eerst een omgevingsdialoog moeten voeren met omwonenden en andere belanghebbenden.

Projecten

De Koning-Bogers somt in haar brief een reeks van voorbeelden op waarbij het in de ogen van de PvdA mis is gegaan met het betrekken van inwoners bij plannen. Zoals het windpark ZE-BRA op de grens met Reimerswaal, het voormalige raadhuis in Ossendrecht, de Basisschool de Stappen in Hoogerheide en het nieuwe zorgcomplex  in de Raadhuisstraat aldaar. Maar ook bij de herontwikkeling van de Huijbergse bibliotheek, de bouw van sociale woningen in de Onderstal te Hoogerheide en de migrantenhotels te Putte zou het college de inwoners hebben gerepasseerd. De parochianen van de Woensdrechtse Sint-Josefkerk, die graag betrokken willen blijven bij de herontwikkeling van het kerkgebouw, zouden eveneens nul op het rekest krijgen.

Beleidsplannen

En bij gemeentelijke beleidsplannen zoals het gemeentelijk verkeer- en vervoersplan, het gemeentelijke fiets- en wielerplan en het gemeentelijk groenbeleidsplan is van burgerbetrokkenheid weinig te merken – stelt de PvdA. “Hoe gaat de Woensdrechtse burger de komende tijd meegenomen worden bij de Omgevingswet? Worden de burgers hier ook uitgesloten of wordt de burger van de gemeente Woensdrecht juist tijdig betrokken?”

  • PvdA Woensdrecht wil graag meedenken en de reacties verzamelen, meldt PvdA-fractieleider Wendy de Koning-Bogers: “Reacties worden samen met onze eigen ideeën gebundeld en teruggekoppeld.” Inwoners van Woensdrecht die willen meedenken over veranderingen in hun straat, omgeving of wijk kunnen dat bij de PvdA-fractie melden door het sturen van e-mail naar [email protected]