PvdD trekt plan natuurstem voorlopig in: ‘Maar stem van het Merkske is nog niet verstomd’

De natuurrijke rivier Het Merkske (Foto: Staatsbosbeheer)
De Partij voor de Dieren (PvdD) in het algemeen bestuur (AB) van Waterschap Brabantse Delta trekt het plan om natuurgebied en grensrivier het Merkske een eigen stem te geven voorlopig in. De partij volgt daarmee het advies op van dagelijks bestuurder Karin van den Berg, die pleit voor een bredere, inhoudelijke verkenning met andere waterschappen en overheden. Toch benadrukt de fractie dat het initiatief daarmee niet van de baan is. En Louis van der Kallen (Ons Water) ziet kansen voor een natuurstem voor de Dikke Boom in de binnenstad van Bergen op Zoom.
Tijdens de AB-vergadering geeft Karin van den Berg woensdagavond aan, dat het onderwerp te belangrijk is om te laten verzanden in partijpolitieke standpunten. “Laten we het voorstel uit de politieke arena halen”, stelt ze. Van den Berg verwijst naar de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties en benadrukt dat het waterschap hierin een morele verantwoordelijkheid heeft.
‘Even terug in de tas’
Ze roept de PvdD op “de motie even in de tas terug te stoppen” om ruimte te bieden voor een degelijke verkenning. Voorafgaand aan de AB-vergadering hebben vier insprekers -betrokken inwoners en vertegenwoordigers van natuurorganisaties- al een vurig pleidooi gehouden vóór toekenning van een natuurstem aan het Merkske.
PvdD-fractieleden Pallandt en Ludo Maas geven gehoor aan die oproep. “We voelen dat de tijd nog niet helemaal rijp is voor een formeel besluit,” zegt Pallandt. “Maar het gesprek is geopend. En dat is winst.” Ze benadrukt dat de motie in het najaar – bij voorkeur in oktober of november – opnieuw op tafel komt, nadat Van den Berg met een voorstel komt voor een breed gedragen verkenning. “Wat ons betreft is dit slechts een adempauze, geen afscheid. De stem van het Merkske is nog niet verstomd,” aldus PvdD-woordvoerder Cynthia Pallandt.
‘Unieke kans voorop te lopen’
Van den Berg wil de komende maanden gebruiken om de juridische, ecologische en bestuurlijke implicaties van het toekennen van een stem aan de natuur verder te onderzoeken. “We doen dit niet alleen. We willen met andere waterschappen, binnen én buiten Brabant, en met de rijksoverheid kijken wat er wél mogelijk is.” Ze denkt dat zo’n verkenning met minimale kosten kan worden uitgevoerd, maar wel met maximale inhoudelijke waarde. PvdD-fractielid Ludo Maas blijft hoopvol: “We staan aan de vooravond van een nieuwe manier van denken over natuurbeheer. Dit is een unieke kans voor het waterschap om voorop te lopen.”
Debat leeft voort
Hoewel de motie voorlopig van tafel is, leeft het debat over natuurrechten voort. Verschillende sprekers en fracties, waaronder WaterNatuurlijk, 50Plus en PvdA, spreken hun steun uit voor het onderliggende idee. “Zeg nooit: het kan niet – kijk naar wat wél kan,” aldus Ron Dujardin (WaterNatuurlijk).
Symbolisch belang
Peter von Meijenfeldt (Natuurterreinen) verwoordt het symbolische belang: “Dit gaat over ons rentmeesterschap. Laten we de natuur niet langer als object, maar als partner behandelen.” De komende maanden blijkt of het waterschap daadwerkelijk ruimte ziet voor een “natuurstem” – niet als juridische realiteit, maar als moreel kompas voor toekomstige besluiten.