Rucphen

PVV botst hard met Forza Rucphen over statushouders

De statushouders krijgen onderdak in een huis in de WIlhelminastraat (links op de foto).

Herbert Kats Herbert Kats

Het wachten is op de nieuwe Asielcrisiswet, stelt Ad Vissenberg van de PVV in Rucphen. Pas dan kan er écht iets veranderen aan het toewijzen van woningen aan statushouders en asielzoekers, meent hij. Het stoort hem hoe zijn ex-fractiegenoot Brigitte Clercx, nu van Forza Rucphen, met het onderwerp omspringt.

“Zij doet net alsof de PVV links is geworden. Maar ze heeft dezelfde inzichten als de PVV”, reageert hij desgevraagd op kritische raadsvragen van Forza Rucphen over de komst van nieuwe statushouders en asielzoekers. “Ze probeert ons steeds voor te zijn en heeft nu stiekem artikel-42-vragen gesteld.”

Die opvang zou in de Wilhelminastraat en in de voormalige pastorie moeten komen. Brigitte Clercx wil er niet over praten: “Ik ga niet in gesprek met de media.” Dat geldt voor zowel de antwoorden die ze van de gemeente kreeg als de kritiek van haar voormalige PVV-collega.

‘Niet altijd voorop lopen’

Vissenberg zegt dat hij de landelijke lijn van de inmiddels regerende PVV volgt, maar dat zijn driekoppige fractie zich wel opstelt als gemeentepartij. Dat betekent voor hem simpelweg: “Opkomen voor de eigen bevolking.”

Tegelijk weet het PVV-raadslid dat ook zijn gemeente verplichtingen heeft. Maar hij ziet toch mogelijkheden. “Je kunt wat je móet doen ook wat later doen. We hoeven niet altijd voorop te lopen.” Tegelijk weet hij ook: de situatie kan alleen echt veranderen als er landelijk iets verandert met de komst van een nieuwe rechts-georiënteerde regeerploeg.

Forza Rucphen meldde eerder dat de fractie was benaderd door inwoners die zich grote zorgen maken over het plaatsen van statushouders/asielzoekers in hun buurt. De gemeente meldt dat met een vertegenwoordiging van de omwonenden nog een gesprek volgt.

Aanwas

Het college is het echter niet met Forza Rucphen eens dat de instroom van statushouders voor een demografische verschuiving gaat zorgen in de dorpen.  De bevolkingsgroei in Rucphen neemt jaarlijks toe door natuurlijke aanwas en mensen uit een ander postcode gebied, luidt de uitleg. Het  aandeel van de statushouders daarin becijfert de gemeente op ongeveer 0,2 procent.

Er wordt nog nader bekeken hoeveel statushouders er in de Wilhelminastraat gaan wonen. Het bestemmingsplan laat toe dat er één gezin zich daar kan vestigen. Een mogelijke koper die zich voor de Pastorie had gemeld heeft echter te horen gekregen dat dit pand niet voor asielzoekers in beeld is. Die worden alleen in een asielzoekerscentrum of crisisopvang opgevangen, aldus de gemeente.

Lees ook: Zorgen om opvang statushouders in Sint Willebrord: ‘Er zijn hier al zoveel problemen’