Quiet Community Roosendaal van start: ‘Goed voorbeeld Tilburg opvolgen’
Een kopje koffie na een lange boswandeling of geknipt worden door een echte kapper. Voor veel mensen klinkt het als iets vanzelfsprekend, maar voor een aanzienlijk deel in Roosendaal zit het er (ook zonder coronamaatregelen) niet in. De afgelopen maanden is er, naar een goed voorbeeld in Tilburg, hard gewerkt aan de opbouw van Quiet Community Roosendaal. Mensen die behoefte hebben aan zo’n verwenmomentje worden tegemoetgekomen door ondernemers en sponsoren die gratis producten en diensten ter beschikking stellen.
Door: Maarten Elst en Kimberley Mies
Quiet Community is vijf jaar geleden begonnen vanuit een initiatief uit de gemeente Tilburg. Zij waren destijds een soort tegenreactie van de Quote 500, bekend van de lijst met 500 rijkste mensen van Nederland. De initiatiefnemers van de Quiet Community destijds vonden dat er niet alleen moet worden geschreven over rijkdom, maar ook over de soms stille armoede in het land.
Quiet500
De naam Quiet slaat logischerwijs op de stille armoede en heeft destijds een glossy gekregen in de stijl van de Quote500. ,,In de Quite500 stonden verhalen over armoede van met name in Tilburg. Een van de initiatiefnemers, de directeur van de Beekse Bergen, heeft het verhaal opgepakt en de Quite Community opgericht. Het greep hem enorm aan, maar in plaats van enkel geld doneren, wilde hij meer. Hij wilde een community oprichten die gedragen werd door heel een stad en niet door twee of drie rijke ondernemers”, vertelt Karin Bruijnincx, projectleider Quiet Community Roosendaal.
,,Zo is het idee van de Quiet Community in Tilburg ontstaan”, vervolgt ze. ,,Aan ondernemers wordt gevraagd om producten, diensten, verwennerijen geheel kosteloos aan te bieden aan mensen die het op dat moment niet kunnen betalen. Dat is vervolgens zo’n groot succes geworden in Tilburg dat ze het hebben uitgebreid naar verschillende plaatsen in Nederland. Daar zijn ze de afgelopen jaren mee bezig geweest, inmiddels is Roosendaal de elfde gemeente in Nederland waar de Quiet Community zich heeft gevestigd.”
Van member tot vrijwilliger
Na de opbouwfase van de afgelopen maanden is Bruijnincx volop bezig met het zoeken naar members, oftewel inwoners van de gemeente Roosendaal die op dit moment toe zijn aan zo’n verwennerij. ,,We zijn op 1 november van start gegaan met de opbouw, dus eigenlijk nog maar net begonnen. Het zoeken naar de members gebeurt vooral bij de Voedselbank. Dat is een instituut wat eigenlijk een soort van screening heeft gemaakt om te checken of men wel of niet in aanmerking komt om member te zijn.”
,,Dat wil overigens niet zeggen dat mensen die niet zijn aangesloten bij de Voedselbank niet in aanmerking kunnen komen voor Quiet. We hebben ook gesprekken met WijZijn Traverse of Humanitas om potentiële members die in de stille armoede leven te benaderen. We hebben geen harde eisen, mensen maken zelf de juiste inschatting of ze behoren tot de groep members die we aan ons willen koppelen. Het aanmelden gaat vooralsnog goed in Roosendaal. Binnen de gemeentegrenzen hebben zich 25 members al aangemeld, iedereen is vrij enthousiast over het concept. Mensen komen uit een isolement, ontmoeten andere mensen en willen zich vervolgens graag inzetten in de vorm van vrijwilligerswerk. Dit is geen vereiste tegenprestatie vanuit Quiet, maar veelal het effect wat we terugzien bij andere plaatsen waar Quiet al een tijdje actief is.”
Gratis knipbeurt
Ondanks het enthousiasme vanuit de members en het Roosendaalse bedrijfsleven, kent Quiet Community Roosendaal een valse start door de coronacrisis. Doordat alle verwennerijen nagenoeg allemaal gesloten zijn, moeten veel members nog geduld hebben. ,,Het streven is om op termijn onze members om de zes tot acht weken iets van een verwennerij aan te kunnen beiden. Dit varieert van een gratis knipbeurt tot aan een fietsreparatie, maar ook van een keertje uit eten tot aan een warme jas. Het begin is er, maar ik hoop dat we snel meer kunnen doen.”
De opstartfase in Roosendaal heeft al veel weg van die in Tilburg. Bij de eerste Quiet Community zijn inmiddels zo’n 2.300 members en bijna 1.000 ondernemers aangesloten wat jaarlijks voor ruim 6.000 matches zorgt. ,,De meeste ondernemers geven structureel wat weg, maar we hebben ook incidentele ondernemers. Zo was er onlangs een beddenzaak die vijftig matrassen had weggegeven, dat gebeurt niet elke maand.”
Relatief veel (kinder)armoede in Roosendaal
Momenteel maken 120 Roosendaalse huishoudens gebruik van de Voedselbank, zo blijkt uit cijfers van de Armoedemonitor waar de gemeente op de achtergrond druk mee bezig is. ,,Daarvan is zo’n tien procent member geworden, dat moet en gaat nog snel uitbreiden. We zitten nu op 25 members, maar ons doel is om op termijn te groeien naar 75 members. Eerdat de eerste verwennerijen hebben plaatsgevonden, zal het als een olievlek uitbreiden”, aldus Bruijninckx.
Wethouder Klaar Koenraad geeft aan zeer trots te zijn op de verrichtingen rondom Quiet Community. ,,Het blijft me trots als ik het geheel rondom de Quiet Community zo hard zie groeien. Het gaat deze groep mensen minder stress geven en meer zelfvertrouwen geven om aan hun perspectief te werken. Uit de cijfers van de Armoedemonitor, waar we nog op terugkomen, blijkt dat een aanzienlijk deel van de Roosendaalse kinderen in armoede leven, relatief meer dan in andere gemeenten. Dat rechtvaardigt ook onze inzet om veel meer aan (kinder)armoede te doen en initiatieven zoals Quiet Community breed te ondersteunen.”
Manifest
Ondernemers die zich geroepen voelen om iets aan te steken, kunnen zich aanmelden bij Karin Bruijnincx, die vooralsnog alleen opereert. Wie producten, diensten of andere verwennerijen kan en wil aanbieden, of de Quiet Community wil sponsoren, of zichzelf als potentiële member wil aanmelden, kan de projectleider mailen via [email protected] of [email protected].
Tegelijkertijd loopt het manifest ‘Geen Roosendaler meer in armoede’ nog altijd door. Het ondertekenen van het manifest kan via deze link. Op de aparte pagina legt de gemeente uit wat het ondertekenen van het manifest precies inhoudt.