SUEZ komt met alternatief plan voor Biomineralenfabriek
SUEZ ReEnergy heeft donderdag een nieuw plan gepresenteerd als alternatief voor de geplande Biomineralenfabriek aan de Potendreef in Roosendaal. De nieuwe installatie moet nu komen op het huidige terrein van SUEZ.
De gemeente Roosendaal verleende in 2017 een vergunning voor het bouwen van een Biomineralenfabriek tegenover het terrein van SUEZ aan de Potendreef. Het plan van de afvalverwerker liep echter tegen veel weerstand op van de lokale bewoners.
Directeur Marc Das legt uit dat met dit alternatief tegemoet wordt gekomen aan de bezwaren van omwonenden en actiegroepen. Die vrezen namelijk stankoverlast. “Met dit plan is dat niet meer aan de orde. Bovendien komt de installatie nu op eigen terrein en dat is weer zo’n 150 meter verder van de woonwijk”.
Organische mestkorrels
In de nieuwe installatie wordt varkensmest omgezet naar organische mestkorrels. “En om verwarring te voorkomen: het gaat om zogenaamde dikke fractie. De mest die je van het land haalt heet drijfmest en dat stinkt enorm. De mest die wij krijgen is dus al voor een deel bewerkt en je ruikt het ook bijna niet meer.” In het alternatieve plan wordt de installatie gekoppeld aan de reeds bestaande fabriek en ook dat levert volgens Das voordelen op. “We verbranden de droogdampen en eventuele ziektekiemen en geurcomponenten worden dan volledig afgebroken”. Daarnaast gaat de capaciteit ook omlaag van 160.000 ton per jaar naar 120.000 ton en dat betekent dat er minder vrachtwagens af en aanrijden.
Vergunning
Volgende week wordt een speciale inloopavond gehouden waarbij omwonenden zijn uitgenodigd en ook vragen kunnen stellen. Daarna gaat SUEZ de vergunning aanvragen bij de provincie Noord-Brabant. Als alles volgens planning verloopt moet de nieuwe fabriek eind 2019 gebouwd gaan worden.