Moerdijk

Raad stemt in met voorfinanciering voor inwoners rond windmolens in Klundert en Moerdijk

Foto: Pixabay

Anouk Houweling Anouk Houweling

De gemeenteraad van Moerdijk heeft ingestemd met de voorfinanciering van de toekomstige opbrengsten van de windfondsen in Klundert en Moerdijk. Tijdens een informatieavond van de stadstafel op 10 februari zijn inwoners bijgepraat over de sociale randvoorwaarden voor het windpark op het haven- en industrieterrein.

Tijdens die avond werden Stadstafel Klundert, Stichting Energietransitie Moerdijk (STEM), het Havenbedrijf, Vattenfall en wethouder Bennie Blom geïnterviewd. Dat ging over wat er in het verleden is gebeurd. De Stadstafel is daarna gaan kijken welke mogelijkheden er zijn met de opbrengst van de windmolens die er nu staan. “Mooi dat de Stadstafel er iets mee wilde doen en niet in mineur gaat zitten”, zegt wethouder Bennie Blom erover.

Aan de slag

In januari stemde de raad in met een lening om inwoners vroegtijdig te laten profiteren van de windmolens. Dat geld gaat naar een fonds die STEM gaat beheren. Ook Vattenfall en het Havenbedrijf leggen een bedrag in dat fonds. “Normaal duurt het best lang voordat zo’n fonds gevuld is met de opbrengsten van windmolens. Daarom gaan wij als gemeente voorfinancieren”, geeft Blom aan.

Een windmolen levert namelijk pas na 10 jaar wat op. Dat duurt voor de gemeente dus te lang. “Nu hebben we een totaalbedrag waar we iets mee kunnen en kunnen we invulling geven aan het raadsvoorstel.” Vanuit de Stadstafel hebben een aantal mensen zich aangemeld die met het plan aan de slag gaan. De wethouder is blij dat daar veel verschillende mensen inzitten. “Er zijn kritische mensen, maar ook inwoners met een huurwoning.” Op die manier is er goede input.

Verduurzamen

Per huishouden kunnen mensen 750 tot 1000 euro krijgen. Dat geld kunnen ze besteden aan het verduurzamen van hun woning. Dat klinkt niet als heel veel, maar volgens Blom kan het wel degelijk een verschil maken. “Als je het compenseert met een andere subsidie ontlast het toch weer wat. Dan wordt de rekening toch weer minder”, aldus de wethouder.

Daarnaast zijn er ook mensen die hun huis al hebben verduurzaamd. Ook zij moeten baat hebben bij dit fonds. Hoe dat geregeld gaat worden, kan de wethouder nog niet precies zeggen. “We moeten nog kijken hoe we het goed gaan invullen.” Een mogelijkheid is dat mensen een bon van een verduurzamingsproject kunnen inleveren en aan de hand daarvan een bedrag ontvangen. Ook voor mensen met een huurwoning moet een plan bedacht worden, zodat ook iedereen kan mee profiteren.

Lees ook: College Moerdijk vraagt gemeenteraad om lening voor windmolenfondsen