Tholen

Raad wil Thools maatwerk: opvang 147 asielzoekers ‘naar draagkracht en met draagvlak’

Het gemeentehuis van Tholen.

Han Verbeem Han Verbeem

Een meerderheid in de Thoolse gemeenteraad is akkoord met de opvang van 147 asielzoekers in de gemeente, volgens de huidige Spreidingswet. Ondanks de onzekerheden over de toekomst van deze wet willen ChristenUnie, SGP, VVD, PvdA en SP “verantwoordelijkheid nemen in de opvang”, zegt CU-woordvoerder Jaap Hage.

Jaap Hage van de ChristenUnie dient namens de vier partijen een voorstel in voor ‘Thools maatwerk’ bij uitvoering van de wet met maatschappelijk draagvlak. “We moeten kijken naar oplossingen die passen bij de inzet van onze vrijwilligers,” aldus Hage. En: huisvesting naar draagvlak, het moet wél kunnen in de kernen.

Geen Middelburg of Bergen op Zoom

Michael Schoonen van het CDA spreekt zijn zorgen uit over het voorstel voor grootschalige opvang op één locatie. “Wij zijn een plattelandsgemeente, en ons kan je niet vergelijken met steden als Middelburg of Bergen op Zoom,” merkt hij op. Schoonen pleitte voor een spreiding van de opvang en stelde een regiodeal voor met Middelburg en Goes. En Han van ’t Hof (ABT) vreest dat de jonge woningzoekenden op Tholen het nakijken hebben in de zoektocht naar woningen. “Hoe leg je dat uit aan onze jongeren, die al jarenlang aan de achterste mem hangen bij huisvesting.”

Tijdelijke plaatsen

Burgemeester Marleen Sijbers benadrukt dat de opvangplaatsen tijdelijk zijn, net als in andere Zeeuwse gemeenten die al actief zijn in de asielopvang. De raad gaat uiteindelijk tot een akkoord, met tegenstemmen van ABT en CDA.