Raadsleden ruziën over uitkoop supermarkt Gastelseweg: ‘Dit had niet via de pers gemoeten’
De rust in aan de Gastelseweg teruggekeerd, nu de supermarkt weg is. In de politiek is het tegenovergestelde aan de hand.
De Roosendaalse Lijst en D66 zijn boos, op de PvdA. In een schriftelijke reactie worden grote woorden gebruikt, die aan moeten tonen dat raadsleden Paul Klaver en Björn Rommens dubbelspel spelen. In een reactie hierop is de PvdA juist weer verbaasd dat het meningsverschil via de pers wordt uitgevochten.
Onze redactie werd gebeld en geappt, door Peter Raijmaekers van de Roosendaalse Lijst en Bejar Taher van D66. Ze zijn kwaad, lieten beiden afzonderlijk weten. En onaangenaam verrast.
Aanleiding zijn twee artikelen van een week eerder. In het ene meldt PvdA’er Björn Rommens blij te zijn dat voor de Gastelseweg een einde is gekomen aan de onrust, nu de Poolse supermarkt daar weg is. In het andere stuk wordt een brief besproken van zijn collega Paul Klaver. Die wil inzage in de uiteindelijke uitkoopovereenkomst die de gemeente sloot met de eigenaar van de betreffend winkel. In datzelfde stuk komt overigens ook de Roosendaalse Lijst uitgebreid aan het woord.
‘Recht op de waarheid’
De frustratie van Taher en Raijmaekers zit ’m erin dat ze vinden dat de PvdA draait, van standpunten wisselt. “En dat allemaal in een zeer korte tijdsperiode”, is het commentaar van D66. “De Roosendalers hebben recht op de waarheid.” Net als de Roosendaalse Lijst was en is deze partij geen voorstander van de uitkoop, ook niet nadat een meerderheid van de raad voor deze optie koos als oplossing voor de jarenlange overlast die de klanten van de winkel veroorzaakten. Ze vinden het betaalde bedrag van bijna 5,5 miljoen bovendien veel te hoog.
Verkiezingsretoriek
Bejar Taher verwijt de PvdA een van de partijen te zijn geweest die wel voor de uitkoop was. Namens de Roosendaalse Lijst vult Peter Raijmaekers aan het ‘bijzonder’ te vinden dat de Pvda kritisch is op het proces en gebrek aan transparantie rondom de overeenkomst die de gemeente met de ondernemer sloot. “Hoe kun je nu zo kritisch zijn, wetende dat je zonder een volledige en juiste onderbouwing van het besluit, toch voor een uitkoop hebt gestemd?” Hij bestempelt de berichten van de week ervoor als ‘teleurstellend’ en concludeert dat de PvdA nu niet alleen het college maar ook zichzelf tegenspreekt. Het raadslid vraagt zich af of hier geen sprake is van verkiezingsretoriek.
Blij met uitkoop, niet met mistige overeenkomst
Björn Rommens reageert desgevraagd op de aantijgingen. Hij blijft erbij blij te zijn dat de situatie aan de Gastelseweg eindelijk is opgelost. Tegelijk wijst hij op wat hij een week eerder al zei over scherper zijn op wat het college de raad voorlegt: “Achteraf bekeken hadden we bijvoorbeeld meer controle moeten uitoefenen op de uitwerking van de uitkoopregeling.” Er zijn bij een groot deel van de raad twijfels over de inhoud van de uiteindelijke regeling met de supermarkt. Daar kritisch op zijn mag volgens de PvdA’er óók als je nog steeds vindt dat uitkoop de beste oplossing was.
Verder is de verbazing groot bij de PvdA’er over het feit dat hij via een journalist moet horen dat twee collega-raadsleden zo boos zijn. “In een democratie moeten we dit niet uitvechten via de pers. Dat kunnen ze óf direct bij mij doen, of in een debat in de raad, of in het presidium als ze dat heel graag willen.”