Roosendaal

Raadslid Bozkurt: stoepen leveren vaak valgevaar op

Herbert Kats Herbert Kats

Beter toezicht op de staat van de stoepen is dringend nodig, vindt raadslid Selda Bozkurt van Burgerbelangen Roosendaal. Vanuit verschillende wijken van de stad krijgt zij meldingen dat de stoeptegels schots en scheef liggen en mensen bang zijn om te vallen.

Bozkurt heeft de gemeente vragen hierover gesteld, waarbij ze de wijk Burgerhout als voorbeeld aanhaalt. “Maar ik heb ook mensen gesproken uit de Westrand, de Kroeven en Kalsdonk. Er moét iets met deze signalen gebeuren”, vindt het raadslid. Selda Bozkurt vreest dat vooral mensen die slecht ter been zijn op de stoep ten val komen en dan amper kunnen opstaan.

Schade

Een mogelijke verklaring voor de slechte staat draagt ze ook aan. “Het lijkt erop dat deze schade vooral voorkomt na werkzaamheden, bijvoorbeeld na het leggen van netvezelkabels, waarbij de stoep haastig is dichtgemaakt zonder de nodige zorg.”

Burgerbelangen wacht nog op een toelichting van de gemeente. In haar vragen maakte ze een koppeling met de bevinding dat met name de staat van stoepen in de wijk Burgerhout te wensen overlaat. Ze wil weten wat oplossingen kunnen zijn, ‘in het belang van de veiligheid en de toegankelijkheid van de buurt’.

Ook wil het raadslid weten of het klopt dat schade vooral terug te leiden is op werkzaamheden die ondergronds zijn uitgevoerd? Bozkurt informeert of er controle bij de oplevering van dit soort werkzaamheden is en wil verbeteringen zien. Ook als de slechte staat niet op zulke werkzaamheden terug te leiden zou zijn.

Eindschouw

Op de vraag of een zogeheten schouw onderdeel is van de nacontrole op uitgevoerd werk laat de gemeente in algemene zin weten: Gaat het om infrastructurele werkzaamheden waarbij gemeente Roosendaal opdrachtgever is, wordt na afronding van de werkzaamheden een eindschouw gedaan.” Daarbij wordt dan beoordeeld of het beoogd eindresultaat is behaald. “Is dit niet het geval, voert de aannemer wie het werk is gegund werkzaamheden uit om alsnog te voldoen aan het beoogd eindresultaat. Gaat het om infrastructurele werkzaamheden waarbij derden fungeren als opdrachtgever, sturen toezichthouders van de gemeente tijdens de werkzaamheden op kwaliteit. Waar nodig wordt tijdens het traject bijgestuurd.”

Of dit principe ook van toepassing is op de vragen van Burgerbelangen moet blijken uit de antwoorden die hierop nog moeten komen.