Roosendaal

Raadsvragen over ondermijnend verkeersgedrag in Roosendaal

Stilstaand beeld uit de video.

Kitty Joachems Kitty Joachems

In Roosendaal is de discussie over verkeersveiligheid opnieuw opgelaaid na een incident waarbij een bestuurder met snelheden tot wel 140 kilometer per uur door de stad scheurde. Dit gedrag is vervolgens via een video breed gedeeld op sociale media en ingezet als statussymbool.

VVD-fractievoorzitter Menno Nefs diende naar aanleiding van dit voorval schriftelijke vragen in bij het college van burgemeester en wethouders. “Voor de Roosendaalse VVD-fractie is dit gedrag onacceptabel,” aldus Nefs. “Dit soort acties creëert niet alleen gevaarlijke situaties, maar zorgt ook voor een sterk gevoel van onveiligheid en irritatie in onze gemeenschap.”

Stevige aanpak ondermijnend verkeersgedrag

Het recente incident staat niet op zichzelf. Volgens Nefs wordt Roosendaal regelmatig geconfronteerd met ondermijnend verkeersgedrag, waarbij de daders zich onaantastbaar wanen en lastig te pakken zijn. Dit probleem is zo ernstig dat de gemeenteraad in juli 2023 op initiatief van de VVD een motie heeft aangenomen om deze vorm van asociaal gedrag aan te pakken.

Nefs wil nu weten wat er sindsdien is gebeurd. “We hebben gevraagd om een stevige aanpak van dit soort verkeersasociaal gedrag, maar het is nog onduidelijk hoever het college daarmee is gevorderd,” zegt Nefs. Hij dringt erop aan dat het uitvoeren van de motie prioriteit krijgt, vooral nu het probleem lijkt toe te nemen.

Dringend verzoek aan Roosendaals college

In zijn vragen aan het college vraagt Nefs om duidelijke acties: “Bent u bekend met het recente voorval, en welke stappen gaat u ondernemen om dit gedrag aan te pakken?” Daarnaast vraagt hij om een update over de voortgang van de eerder aangenomen motie.

Met deze motie wil de gemeenteraad onder andere het overschrijden van snelheidslimieten, het hard optrekken van voertuigen, en het veroorzaken van geluidsoverlast steviger aanpakken. Ook moeten er extra maatregelen komen op hotspots waar dit gedrag vaak voorkomt. Nefs besluit: “We moeten laten zien dat Roosendaal dit soort gedrag niet tolereert. Alleen door daadkrachtig op te treden kunnen we de veiligheid en leefbaarheid in onze stad waarborgen.” Het is nu aan het college om te laten zien hoe zij deze uitdaging gaat aanpakken.