Raden Roosendaal en Bergen op Zoom willen vingers niet branden aan minimumloon
Illustratie: Pixabay
Plannen van de SP en PvdA om de lokale politiek te laten lobbyen voor een hoger minimumloon, zijn zowel in de Roosendaalse als Bergse gemeenteraad gesneuveld. Een meerderheid in beide raden vindt dat het geen taak van een gemeente om zich over loon- en inkomenspolitiek uit te spreken. De indieners reageren teleurgesteld: “Dit is een kans om mensen met een minimuminkomen, die het toch al zo zwaar hebben, te steunen”, stelt het Bergse SP-raadslid Theo de Jong.
De linkse fracties willen de landelijke regering onder druk zetten om het minimumloon te verhogen met zo’n 30 procent: van 10,45 per uur naar 14 euro per uur. Dat is zou nodig zijn omdat het minimumloon al sinds de jaren tachtig wordt uitgekleed en veel werknemers via constructies met flexcontracten worden onderbetaald. In Roosendaal kreeg de raadsmotie – ingediend door SP en PvdA met GroenLinks en Chriasten Unie – uiteindelijk 14 van de 18 stemmen. Ook Burger Belangen Roosendaal, fractie Wezenbeek en D66 stemden mee. De grootste partijen VLP, Roosendaalse Lijst en VVD zijn echter tegen daarmee was het voorstel op voorhand kansloos.
Vereniging Nederlandse Gemeenten
Leek in Roosendaal de uitslag nog een ‘close finish’, in Bergen op Zoom was donderdag tijdens de raadsvergadering aanmerkelijk minder steun voor het voorstel. Alleen PvdA, SP, GroenLinks en BSD stemden vóór; bij elkaar 7 raadszetels. De Jong probeerde de tegenstanders, waaronder GBWP, nog te overtuigen door het voorstel aan te passen: niet de landelijke regering maar de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten). Maar daarmee gooide de SP olie op het vuur. “Dit is nóg erher. Nu wordt niet alleen de regering maar zelfs de VNG in een politiek spel betrokken”, aldus Louis Weyten van Lijst Linssen.
Geen gemeentelijke taak
Opmerkelijk in de Bergse discussie was de opstelling van D66. Raadslid Ufuk Cuman toonde zich een uitgesproken tegenstander van een lobbyplan en stelde aan het begin van de raadsvergadering zelfs voor om de motie van de agenda te halen. “Het is niet onze taak om als gemeenteraad ons uit te spreken over landelijk beleid”, zo reageerde Cuman na afloop van de vergadering. “Ik wilde voorkomen dat de discussie alle kanten uit zou gaan en dat is uiteindelijk ook gebeurd.” Daarmee staan de standpunten van D66 in Roosendaal en Bergen op Zoom haaks op elkaar. “We kennen inderdaad lokale verschillen, we hoeven niet over alles hetzelfde te denken”, merkt Cuman op.