Regiokandidaten ver verwijderd van zetel in Tweede Kamer, zo scoorden West-Brabantse raadsleden
Op de geboren Roosendaler Jesse Klaver na, zit er in de Tweede Kamer van 2017-2021 geen enkele politicus uit de gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal of Woensdrecht. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Bergenaar Andrew Harijgens (GroenLinks) heeft met 4.146 stemmen de meeste voorkeursstemmen binnengehaald. Dat is onvoldoende om op basis van voorkeursstemmen een zetel van GroenLinks in te nemen.
Jesse Klaver mag zich als enige (oud-)Roosendaler opmaken voor nog eens vier jaar in de Tweede Kamer. De fractievoorzitter van GroenLinks levert weliswaar een hoop stemmen in ten opzichte van 2017. Waar het bolletje voor zijn naam in 2017 nog 651.483 geldig werd ingekleurd, kan Klaver in 2021 op slechts 227.982 stemmen rekenen. Partijgenoot Andrew Harijgens, dertiende op de lijst, heeft 4.146 stemmen ontvangen, maar komt daarmee te kort voor een zetel.
Hoe werken voorkeurstemmen?
Voorkeurstemmen worden pas interessant als een kandidaat die lager op de lijst staat genoeg stemmen bemachtigt om alsnog gekozen te worden. Dit is afhankelijk van de kiesdeler. De kiesdeler is het totaal aantal uitgebrachte stemmen bij een verkiezing gedeeld door het aantal te verdelen zetels. Wanneer een kandidaat 25% van de kiesdeler binnenhaalt middels voorkeurstemmen, komt diegene alsnog de Tweede Kamer in. Een rekensom: voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 ligt de opkomst ongeveer op 10.401.600 stemmen. Gedeeld door 150 te verdelen zetels in de Tweede Kamer is 69.344 stemmen. Een kwart daarvan, oftewel de drempel om de Tweede Kamer binnen te komen, ligt op 17.336 stemmen.
Hoe scoorden de West-Brabanders?
Een veertiental regionale kandidaten dongen mee naar een zetel in de Tweede Kamer. Geen enkele van hen heeft de kamer op voorkeurstemmen weten te bereiken en stond niet hoog genoeg op de kieslijst om de Tweede Kamer te halen. Andrew Harijgens scoorde met 4.146 stemmen het hoogst, maar zit ver van de achtste zetel van GroenLinks vandaan.
Sanneke Vermeulen uit Roosendaal en Barry Jacobs uit Bergen op Zoom haalden namens de VVD respectievelijk 1.100 en 755 voorkeurstemmen. Vermeulen haalde daarmee meer stemmen (42ste VVD-kandidaat) dan ze op de kieslijst (57ste VVD-kandidaat) stond. Jacobs, wethouder in Bergen op Zoom, was de 51ste kandidaat van de VVD met de meeste stemmen, maar kwam eveneens te kort om op basis van voorkeurstemmen een zetel te bemachtigen.
Bergenaar Maikel Boon (PVV) heeft 642 stemmen gekregen, stadsgenote Anja Goossens (SP) volgt met 277 stemmen. Sanaa Abarghaze (NIDA) uit Bergen op Zoom en Youssra Ebnolfaqih (NIDA) uit Roosendaal ontvingen respectievelijk 204 en 116 voorkeurstemmen. NIDA haalde echter de Tweede Kamer niet, net als de partij Code Oranje, waar Bergenaar Harry Kleinen 59 stemmen behaalde. Kleinen behaalde van de veertien regionale kandidaten de minste voorkeurstemmen.
René van Ginderen (CDA/Roosendaal) en Hans-Peter Verroen (CDA/Bergen op Zoom) haalden respectievelijk 125 en 61 stemmen. Carinne Elion-Valter van D66 zag haar partij glansrijk winnen, maar komt met 133 stemmen tekort voor een zetel. Hans Vlak (50Plus/Bergen op Zoom, 178 stemmen), Wouter Verbraak (FvD/Roosendaal, 132 stemmen) en Adam Ahajaj (PvdA/Bergen op Zoom, 69 stemmen) waren eveneens ver verwijderd van de Tweede Kamer.