Roosendaal

Restaurant 1857 beloond met Michelinster: ‘We zijn heel trots’

Rick Minnebach Rick Minnebach

Roosendaal is een Michelinrestaurant rijker geworden. Restaurant 1857 heeft op maandagavond in Maastricht te horen gekregen dat ze hun eerste ster hebben verdiend. Eigenaar en chef Joey van Heesbeen had de prijs niet zien aankomen.

“Nee, ik had het niet verwacht,” lacht Van Heesbeen. “Het is niet te geloven eigenlijk. Het harde werken en op goed niveau blijven is beloond. We zijn heel trots als zaak zijnde.” Restaurants die in de Michelingids staan, worden uitgenodigd voor de uitreiking. Maar dit betekent niet dat je een ster krijgt. “We vonden het wel spannend in de zaal, maar uiteindelijk hebben ze mij en het team het podium opgeroepen,” vertelt Van Heesbeen trots. “We krijgen binnenkort het schildje, wat voor aan de muur is, en hebben we een officieel koksvest gekregen met de ster erop.”

Chic maar niet stijf

“We hebben een mystery guest over de vloer die ons heeft beoordeeld, maar voor ons geldt elke gast als een Michelin-gast”, vervolgt Van Heesbeen. Met zijn eigen persoonlijke concept bereidt de chef samen met zijn team gerechten van over de hele wereld, maar wel met zijn eigen tintje. “We zijn nu drie jaar bezig met een fine dining concept, maar wel met een Brabantse view erop. Ik kook wat ik lekker vind. Dat zijn gerechten van over de hele wereld met mijn eigen visie erop. We hebben niet op de ster gejaagd of er gekke dingen voor gedaan, maar gekregen voor wat wij leuk vinden om te maken.”

Bij het beoordelen van een restaurant wordt er gekeken naar vijf criteria: de kwaliteit van de producten, de beheersing van de kooktechnieken, de harmonie van de smaken, de persoonlijkheid van de keuken zoals die op het bord tot uiting komt, en de consistentie van de service gedurende het hele menu en tussen de verschillende bezoeken door.
Bron: Michelin Gids.

Na een avond feesten met het team, worden er voor de volgende ochtend alweer voorbereidingen gemaakt voor toekomstige gasten. “De reserveringen komen wel goed binnen ja”, lacht van Heesbeen. “We blijven doorgaan natuurlijk. Elke gast is voor ons belangrijk en wordt in de watten gelegd. Wij gaan gewoon nog harder werken en lekker knallen.”

Lees hier wat Michelin schreef over restaurant 1857.