Steenbergen

Reuzen, vendeliers en muziek in eerste processie van Steenbergen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

In het katholieke Brabant zijn er in de loop der eeuwen veel processies door de straten gegaan. Maar niet in Steenbergen. Daar was zondag voor het eerst zo’n religieuze optocht. Honderden bezoekers stonden langs de kant om de Sint Annaprocessie te bekijken. En er was genoeg te zien, zoals reuzen en vendeliers.

Het was de bedoeling om de Sint Annaprocessie vorig jaar te houden. Want toen was de katholieke kerkgemeenschap van Steenbergen 750 jaar oud. In de Oude Keur van 1272, een officieel document uit die tijd, werd voor het eerst geschreven over een kapel. En dat zou de Sint Annaparochie vorig jaar vieren, maar het weer was te slecht. “Dus dat hebben we af moeten gelasten,” legt organisator Ton Wennekers uit. Zondag was de herkansing. “Het is vandaag ook de feestdag van Sint Anna. Dus we dachten ‘dan doen we het vandaag’.”

Reus Gummarus, patroonheilige van de kerk

In de processie lopen een paar opvallende verschijningen mee: Belgische reuzen. Iemand van de groep wijst op een pop die meters boven hem uitsteekt. “Dit is de reus Gummarus. Da’s ook de patroonheilige van de groep Steenbergen. Wij zijn daarom gevraagd om hier aanwezig te zijn,” legt hij uit.

Een landgenoot zwiert onderweg met kleurrijke, historische vlaggen. Hij loopt mee met de groep Jovolka. “Vandaag zijn we met vijf vendeliers en nog een vijf à zes muzikanten, die de muzikale begeleiding doen van wat wij met onze vlaggen doen.”

Pastoor Hans de Kort geniet van de processie. “Dat heb ik nog niet meegemaakt van hieruit. Ik heb überhaupt nog weinig processie meegemaakt in mijn leven, want dat was toch meer iets van de kerk van vroeger. Maar nu de eerste keer dat ik het hier meemaak in deze parochie: ja, da’s heel bijzonder,” vertelt hij met een grote lach op z’n gezicht.

Bergen op Zoom heeft geholpen met processie

De processie van Steenbergen heeft een eigen karakter. Maar de organisatie heeft wel kunnen putten uit de kennis van Bergen op Zoom. “Ook een beetje gekeken natuurlijk naar de buren met een processie die er altijd is in Bergen op Zoom, de Maria Ommegang,” gaat De Kort verder. “En daar hebben ze ook wat mensen getroffen die ook mee wilden helpen hier. En zodoende kan het toch een hele behoorlijke processie worden.”

De pastoor kreeg gelijk: het was zondag een heel behoorlijke processie. De eerste van Steenbergen. En waarschijnlijk ook de laatste. Want het was de bedoeling om dit maar één keer te doen. Tenzij de organisatie en de Sint Annaparochie de smaak te pakken hebben.

Lees ook: Roosendaal krijgt de Mariaprocessie terug: oude traditie in ere hersteld Lees ook: Maria Ommegang trekt voor 75e keer door Bergen op Zoom