Roosendaal

Robbert stond met zijn ruilkist bij de Tullepetaonse beurs: ‘Ik heb zelf ook een mooie ruil gemaakt!’

De ruilkist werd zondag goed bezorgd.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Theater De Kring in Roosendaal was zondag weer omgedoopt tot de Kwakkelkooi, waar klûners terecht konden voor een drankje en een stempel. Maar er gebeurde meer. In de schouwburg vond namelijk weer de Tullepetaonse beurs plaats, georganiseerd door de Stichting Tullepetaonse Oud’eede En Prullaria (STOEP). Robbert kroon stond daar met zijn Tullepetaonse Ruilkist. “Ik heb zelf ook nog een mooie ruil gemaakt!”

Er is ontzettend veel geruild, vertelt Robbert. “En gekocht natuurlijk, bij andere kramen.” Betalen bij de kraam van Robbert hoefde niet. Hij heeft namelijk een ruilkist, vol met Tullepetaonse pinnetjes. “Maar ik heb ook spullen als sjaals, singeltjes, veldtekens en vaantjes.” Wie iets moois zag liggen in de kist of op de kraam, kon dit ruilen voor een eigen meegebracht item. “Alles is te koop, en wie het geld heeft draagt de mooiste spullen. Terwijl met carnaval iedereen gelijk hoort te zijn.”

Het hele jaar door krijgt Robbert spullen gedoneerd. “Het ruilsysteem is zodat er geen geld bij gemoeid is. Op deze manier kan iedereen Tullepetaonse spulletjes krijgen zonder dat ze daarvoor hoeven te betalen.” Robbert heeft zelf ook nog een mooie ruil gemaakt. “Ik ben in het bezit gekomen van het prinselijk wapen van Jan Mol. Die heb ik persoonlijk geruild, en daar ben ik echt heel blij mee.”

Het wapen van Jan Mol op een schildje.

Een andere bijzondere ruil, vond dan wel niet bij Robbert plaats, maar is wel een bijzondere om te benoemen vindt hij. “De allereerste prinsenketting van carnaval Roosendaal, die is gedragen door Driek den Eerste, is door middel van ruilen terechtgekomen bij STOEP.” En dat is best bijzonder, de ketting is namelijk voor het eerst gedragen in de jaren ’50. “Na vijf jaar praten heeft Roland van Daele, de voormalige eigenaar, besloten de ketting met STOEP te ruilen. Heel bijzonder, daar is er maar één van natuurlijk.”

De eerste prinsenketting van Roosendaal.
Lees ook: Haal carnaval in huis met Tullepetaonse Ruilkist: ‘Iedere pin heeft een verhaal’ Lees ook: Tullepetaonen kunnen weer klûnen: ‘Ik drink geen alcohol, maar de flügels gaan er lekker in’ Lees ook: Roosendaal Nostalgiepin zorgt voor verbinding, niet alleen tijdens carnaval Lees ook: Jos (56) ontwerpt Tullepetoanse pin: ‘Misschien nog eentje mét mondkapje’