Rolstoelafhankelijke Christel wil toegankelijke horeca: ‘Voel me niet welkom’
‘Als je claimt dat iedereen welkom is, moet ook echt iedereen kunnen komen,’ schreef Christel Verbogt onlangs op LinkedIn. Volgens de Halsterse zijn veel horecagelegenheden, waar de coronapas niet wordt gecontroleerd, alsnog niet toegankelijk voor iedereen. Ze ervaart namelijk veel problemen als ze een hapje of drankje wil gaan doen, doordat ze in een rolstoel zit. Christel kaart dit nu aan bij horecaondernemingen, die – vanwege de versoepelde coronamaatregelen – hun deuren weer mogen openen. Daarmee hoopt ze op meer bewustwording. “Ze reageren dan dat ze nooit iemand in een rolstoel zien. Maar ja, als ik niet binnenkom, dan zál je mij hier ook nooit zien!”
Christel hoopt dat horecaondernemers zich willen inzetten voor toegankelijkheid. Eén van haar favoriete restaurants laat haar bijvoorbeeld naar het personeelstoilet gaan, maar volgens haar is toegankelijkheid meer dan het realiseren van een mindervalidetoilet. “Het beslaat een veel breder publiek dan alleen mensen in een rolstoel.”
Oplossingen
Ze legt uit: “Nederland telt twee miljoen mensen met een beperking. Daarnaast is er veel vergrijzing. Ouderen die moeilijk ter been zijn laat je ook niet een steile trap aflopen naar het toilet, maar dat is wel een situatie die je veel ziet.”
Christel zou het daarom mooi vinden als ondernemers het gesprek aangaan met deze doelgroepen en in oplossingen denken. “Het is ook nadenken over je entree, zodat mensen zoals ik wél meekunnen naar die ene leuke borrel op ons werk.”
Horecaondernemers reageren dan dat ze nooit iemand in een rolstoel zien. Maar ja, als ik niet binnenkom, dan zál je mij hier ook nooit zien!
Het moet én kan dus anders, vindt Christel, die hierover in gesprek gaat met horecaondernemers. “Ze reageren dan dat ze nooit iemand in een rolstoel zien. Maar ja, als ik niet binnenkom, dan zál je mij hier ook nooit zien! Dat levert vaak wel een mooi gesprek op, dat ook binnen de gemeente gevoerd moet worden. Vaak gaat er dan toch wel een lampje branden.”
Diverser publiek ontvangen
Ook op haar blog Christel Power on Wheels en binnen de politiek – Christel staat momenteel op plek twee voor GroenLinks Bergen op Zoom – steekt ze haar vinger op, om te vragen of er aan toegankelijkheid is gedacht. “Vaak is het antwoord ‘nee’, dus het is goed om wat breder te kijken. Verdiep je op de richtlijnen, want het is minder ingewikkeld dan je denkt.”
Ondanks dat ze begrijpt dat kroegen en restaurants veel op hun bordje hebben gekregen tijdens de coronacrisis, zou ze het fantastisch vinden als zij nu een diverser publiek mogen ontvangen. “Is dat niet waar horeca over gaat: mensen een fijne tijd uit bezorgen onder het genot van een hapje of een drankje? Daarnaast heb je gelijk een goed visitekaartje!”
Lees ook: Christel (24) uit Halsteren start petitie voor digitaal onderwijs