Rolstoelgebruikers kunnen amper vissen in Roosendaal: ‘Het is haast onmogelijk’
Er zijn te weinig toegankelijke plaatsen om te vissen in Roosendaal, volgens de 53-jarige Marco Gabriëls. Voor rolstoelgebruikers is er al helemaal geen plek, waar zij een hengel uit kunnen gooien. Voor Marco de reden om eind vorig jaar op de ‘zeepkist’ te stappen. Tijdens zijn vijf minuten durende pleidooi, bracht hij het probleem onder de aandacht bij de raad. Met succes, bleek later. De VLP en het CDA dienden een motie in.
Achterstallig onderhoud aan de walkanten en waloevers of een onverharde route naar de visplek met steile hellingen en trappen. Dit soort obstakels maakt het voor ouderen, mensen met een lichamelijke beperking of rolstoelgebruikers onmogelijk om te vissen. En dat terwijl de hengelsport juist één van de meest beoefende sporten in de gemeente is. “De vereniging telt ongeveer vijftienhonderd leden.”
Soms moeten we achthonderdmeter lopen naar een visplek
De jeugdbegeleider van de Roosendaalse hengelsportvereniging Geduld Brengt Vis, geeft aan dat ook onvoldoende parkeergelegenheid in de buurt een rol speelt. “Er zijn te weinig plekken dichtbij een visplaats. Soms moeten we achthonderd meter lopen. En om dit drie, vier of vijf keer te doen, is haast onmogelijk voor mensen die lichamelijk beperkt zijn. Bovendien moet je dan ook dure spullen onbeheerd achter laten.”
De VLP en het CDA vinden dat er in alle dorpen en wijken een volledig toegankelijke visplek zou moeten zijn. Zij willen dat het college zich inzet voor de realisatie van meer visplaatsen. VLP-raadslid Martijn Verbeek stipt ook het huidige maaibeleid aan. “We laten nu alles groeien, dat is heel mooi voor de planten en dieren. Maar ook nadelig voor de sportvissers. Zij kunnen zo niet aan de waterkant komen. Daar moet een oplossing voor komen.”
Marco is dan ook erg blij dat het probleem in de politiek wordt opgepakt.”Het zou toch mooi zijn als de visplaatsen beter bereikbaar worden. Hier maakte ik mij echt hard voor.”