Rolstoelhandbalvereniging klaar voor toernooi: ‘Deze sport is voor iedereen’
Bij het rolstoelhandbalteam van handbalvereniging Groene Ster uit Zevenbergen zijn ze tijdens de laatste training voor het toernooi hard aan het werk om de puntjes op de i te zetten. Een jaar geleden richtte Eelco Bakker het team op met als doel in de Nederlandse competitie te spelen. Op 27 oktober zullen ze dat doel gaan bereiken.
“Het is belangrijk dat iedereen kan sporten”, begint Eelco. “Of je nou te maken hebt met een beperking of niet.” Hij speelt al jaren rolstoelhandbal. “Het verschilt niet heel veel van normaal handballen, alleen dat ‘normale’ handballers rennen en lopen, en wij het vanuit een rolstoel doen.”
Moeite, zweet en tranen
De handballer heeft lang voor het nationale team gespeeld, maar door de lange reistijd was dit op een gegeven moment niet haalbaar meer. “De dichtstbijzijnde club was in Schiedam, drie kwartier heen en drie kwartier terug. Ik wilde het graag dichterbij huis.” En dat is hem gelukt. Al kostte het naar eigen zeggen wel moeite, zweet en tranen. “Zoiets is niet makkelijk op te zetten, want je bent afhankelijk van mensen met een beperking die willen sporten.”
Met de buurtsportcoach is Eelco op zoek gegaan naar een vereniging die zou willen faciliteren. “Toen zijn we bij de Groene Ster uitgekomen. Via het nationaal team hebben we clinics kunnen geven om het wat meer bekendheid te geven. De mensen die vanuit daar zijn blijven hangen, maken nu deel uit van het team.” Eelco is trots op wat ze het afgelopen jaar allemaal hebben bereikt. “Eerst is het nog onwennig met de rolstoel en de bal, maar ik heb echt een enorme vooruitgang gezien bij iedereen het afgelopen jaar.”
Normaalste zaak van de wereld
Het team bestaat uit tien leden, maar wat opvalt tijdens de training is dat sommige leden gewoon opstaan uit hun rolstoelen. “In de Nederlandse competitie mag iedereen meespelen, ongeacht beperking of geen beperking”, legt de teamleider uit. Zo maken ook het getrouwde stel, Ralph en Brigitte Speets, deel uit van het Zevenbergse team. “Ik heb vanaf mijn twaalfde altijd gehandbald”, vertelt Ralph. “Maar door mijn niertransplantatie kan ik niet meer rennen en springen.”
Bij competities staat 90 procent van de spelers na de wedstrijd op uit hun rolstoel.
Roelstoelhandbal is daarom een goede vervanging voor Ralph. En ook voor zijn vrouw Brigitte. “Ik maak ook nog deel uit van Groene Ster dames twee, maar toen ik hier een keer kwam helpen, vond ik het zo gezellig dat ik ben blijven hangen.” Ondanks dat de handbalster dus gewoon kan lopen, speelt ze wel mee met het rolstoelteam. Voor Eelco is dat de normaalste zaak van de wereld. “Bij competities staat 90 procent van de spelers na de wedstrijd op uit hun rolstoel.”
Op 26 oktober zal het team het opnemen tegen rolstoelhandbalteams uit heel Nederland. “Eén keer in de zoveel tijd wordt er een wedstrijddag georganiseerd bij een van de teams, deze keer is dat bij ons.” Alle ploegen spelen die dag twee wedstrijden tegen elkaar. Of Eelco zijn kansen een beetje positief inziet? “Altijd hoog inschatten”, lacht hij. “Deze teams zijn wel aan elkaar gewaagd, ik denk wel dat we gelijke kansen hebben.”