Roosendaal

Roosendaal bereidt extern onderzoek voor naar sociale veiligheid

Huis van Roosendaal

Foto: Shutterstock

Kitty Joachems Kitty Joachems

De gemeente Roosendaal start een onafhankelijk onderzoek naar sociale veiligheid, na een motie van de gemeenteraad van 12 september. Ook de ondernemingsraad en het Lokaal Overleg reageerden op de motie met een brief waarin zij hun steun uitspraken voor een grondig onderzoek. Om dit proces in goede banen te leiden, heeft de gemeente nu een begeleidingscommissie samengesteld.

De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van de ondernemingsraad, het Lokaal Overleg, de afdeling Personeel & Organisatie (P&O), de griffier, de gemeentesecretaris en burgemeester Mark Buijs, die de rol van voorzitter vervult. De begeleidingscommissie houdt zich alleen bezig met het proces. De commissie zorgt ervoor dat de onderzoeksopdracht goed wordt voorbereid en dat de besluitvorming in het presidium en de gemeenteraad vlot verloopt. Deze commissie bemoeit zich niet met de inhoud van het onderzoek.

Situatie grondig aanpakken

De volgende stap is dat het presidium, met advies van de begeleidingscommissie, een besluit neemt over welk extern bureau het onderzoek uitvoert. Dan leggen ze ook de precieze onderzoeksopdracht vast. Zodra het rapport klaar is, ligt de uiteindelijke besluitvorming bij de volledige gemeenteraad.

Burgemeester Buijs benadrukt het belang van openheid en zorgvuldigheid. “We willen volledige transparantie en waarborgen dat de juiste stappen worden gezet om herhaling te voorkomen. Samen met de gemeenteraad, de ondernemingsraad en het Lokaal Overleg wil ik ervoor zorgen dat we deze situatie grondig aanpakken. Met als doel een gezonde en veilige werkomgeving voor iedereen; medewerkers, raadsleden en collegeleden”, aldus Buijs.

Ook Marcel Schoones, voorzitter van de ondernemingsraad, steunt de opzet. “Het is van belang dat er een goed en grondig onderzoek komt waar we als organisatie van kunnen leren”, legt Schoones uit. “Wat ons betreft kan dat onderzoek niet snel genoeg starten. Als vertegenwoordigers van de gehele organisatie spelen wij daar graag een rol in. Dat zorgt ervoor dat alle belangen worden meegenomen in dit onderzoek.”

De motie van 12 september was een reactie op de ontslagbrief van toenmalig wethouder Sanneke Vermeulen. Ze stopte per direct als wethouder en schreef dat ze zich soms onveilig voelde in het college. Twee dagen later legde ook Arwen van Gestel zijn functie als wethouder per direct neer.