Roosendaal

Roosendaal boekt vooruitgang in armoede-aanpak, maar ziet nog volop kansen

Maarten Elst Maarten Elst

Ruim een half jaar geleden presenteerden wethouder Klaar Koenraad en projectleider Jan Ducaat een plan van aanpak van de armoedebestrijding in de gemeente Roosendaal. Zo’n zeven maanden later maakt de gemeente de balans op. Ondanks de flinke vooruitgangen die zijn geboekt, is er nog altijd terrein te winnen op het gebied van bestaanszekerheid.

Door: Maarten Elst

Begin maart presenteerden wethouder Klaar Koenraad en projectleider Jan Ducaat zes richtlijnen om armoede binnen de gemeente Roosendaal te bestrijden. ,,We hebben van alles op de rails staan”, vertelt Koenraad. ,,Het gaat er vooral over dat we met mensen willen werken dat ze weer vertrouwen krijgen en rust ontstaat. We noemen het zelf dan ook een duurzame aanpak voor de bestaanszekerheid van de Roosendalers.

Buddylink

Op zes vlakken wil de gemeente de bestaanszekerheid van de Roosendalers verbeteren. Zo komt er een professionalisering en volgen van de schuldhulpverlening, wil de gemeente een kindgericht armoedebeleid neerzetten en een vertrouwensexperiment volgen. Ook is het bijna klaar met de realisatie van een armoedemonitor waarmee de gemeente de bestaanszekerheid binnen de gemeentegrenzen beter in kaart heeft.

Eén van de twee andere themalijnen is het verankeren van het gedachtengoed Buddylink. ,,Buddylink is overkomen waaien uit Antwerpen, daar heet het ArmenTeKort. Het gaat vooral over mensen die chronisch in armoede leven. Waarvan de ouders al in armoede leefden en hun kinderen en de daaropvolgende generaties ook weer. Met een buddyprogramma gaat een persoon op basis van gelijkwaardigheid in gesprek met een buddy waarbij ze het vertrouwen herwinnen en zelf de regie weer weten te pakken.”

Na ruim een halfjaar kent de gemeente Roosendaal dertig koppels bij Buddylink. ,,De ervaringen daar zijn heel goed, mensen komen terug in hun kracht.”

Quiet Community

De laatste themalijn is het neerzetten van een Quiet Community in Roosendaal. Wethouder Koenraad geeft aan het idee bij Tilburg, waar het hoofdkantoor van Quiet Community Nederland zit gevestigd, te hebben gezien. ,,Een Quiet Community is een platform waarbij aanbieders en vragers dingen uitwisselen. Een goed voorbeeld is dat een kapper zich aanbiedt om iemand met een mindere bestaanszekerheid te knippen. Vaak vinden mensen het leuk om iemand iets cadeau te doen. Dat zetten we op het platform waarop een vrager zich kan inschrijven. Zo willen we ervoor zorgen dat iedereen maandelijks één keer iets leuks kan doen.”

In Roosendaal leeft twaalf procent onder de armoedegrens van 130 procent, zo blijkt uit de armoedemonitor die later deze maand wordt gepresenteerd. ,,Dat is vergelijkbaar met andere gemeentes. Wel zien we dat niet alle Roosendaalse gezinnen gebruikmaken van alle regelingen. Denk aan stichting PAL of stiching Leergeld. Daar gaan we ook aan werken, want daar zit zeker nog iets in voor hen.”