Roosendaal Danst! brengt genres, niveaus en leeftijden samen in jubileumvoorstellingen
Nederland, Roosendaal, 26-07-2023 Gouden Dans in Roosendaal. Ontmoeting, dans en beweging voor senioren. Suiker, het verhaal van Maria van Loon
De stichting Roosendaal Danst! bestaat tien jaar. Daarom is het jaarlijkse festivalweekend dit jaar uitgebreid naar een feestweek. Roosendaal Danst! wil laten zien wat je allemaal voor elkaar kunt krijgen, als je samenwerkt. En dat komt in september naar voren in drie bijzondere, culturele mixen van dans, zang, improvisatie en fotografie. En natuurlijk ook in de samenwerking tussen theater De Kring en museum Tongerlohuys. Roosendaal Danst! viert het jubileum van zondag 17 september tot en met zaterdag 23 september.
“We ontdekten tien jaar geleden dat er ontzettend veel dansscholen waren. Maar dat die elkaar helemaal niet kenden. Nu kijken ze naar elkaar en inspireren elkaar,” vertelt een trotse Jacqueline Chamuleau, voorzitter van Roosendaal Danst!. De stichting vindt het belangrijk mensen met elkaar in contact te brengen. En dansen blijkt daar een prima methode voor te zijn. Roosendaal Danst! koppelt professionals aan amateurdansers en brengt zo al jarenlang het niveau in de hele gemeente omhoog.
Je kunt veel meer dan je vermoedde. Mensen stijgen boven zichzelf uit
Roosendaal Danst! heeft ook ouderen aan het dansen gekregen. “Sinds eind april, begin mei, zijn zo’n 50 mensen uit Roosendaal al bezig met voorbereiding. Allemaal senioren die onder leiding van Tineke Veenhof oefenen in beweging en sfeervolle danspassen,” gaat Chamuleau enthousiast verder. Deze groep van de stichting Gouden Dans brengt op zondag 17 september het jubileumfeest op gang. Dat doet ze met de theatervoorstelling ‘Suiker en het zoete leven van Maria van Loon’.
Chamuleau is blij dat de groep senioren van Gouden Dans al zo groot is. “Je kunt veel meer dan je vermoedde. Mensen stijgen boven zichzelf uit.” En op die zondag gebruiken ze hun dans om je kennis te laten maken met Maria van Loon. Een vrouw uit gegoede kringen die in 1902 trouwde met Vincent van Gilse. “Want wie van de senioren kent die namen niet? Van de suiker en van de bank. Maria was rijk. Maar haar verhaal is eigenlijk een triest verhaal,” vertelt de voorzitter. “Het leven uit die tijd en de suiker vormen de rode draad in de theatervoorstelling.”
Met het kaartje van de voorstelling mag je ook gratis het museum in om de foto’s te bekijken
‘Suiker en het zoete leven van Maria van Loon’ brengt meer dan dans alleen. Want bij Roosendaal Danst! draait alles om samenwerken. “Fotograaf Hans Hordijk zei ‘ik wil wel wat workshops geven’. De deelnemers kregen opdrachten om bepaalde plekken in de gemeente Roosendaal te fotograferen. Sommige van die foto’s worden uitvergroot gebruikt bij de voorstelling. En ze worden ingelijst voor een tentoonstelling in het Tongerlohuys,” legt Chamuleau uit. “Met het kaartje van de voorstelling mag je ook gratis het museum in om de foto’s te bekijken.”
“Nog meer samenwerking: de creagroep. De creatievelingen krijgen ook workshops,” zegt de voorzitter blij. Tijdens de workshops worden belangrijke decorstukken gemaakt. “Maria van Loon zit bijvoorbeeld op een hobbelpaard en dan maken zij een paardenkop. Of voor de kermis-scenes maken ze de poppen voor de kermis. En er wordt door Klemtoon Media ook een podcast gemaakt over de voorstelling, met deelnemers aan het project.”
Wat de professionele choreografen daarmee bereiken is onvoorstelbaar!
De tweede feestdag voor het tienjarig bestaan is dinsdag 19 september. En daarin staat Tiuri centraal. “Theater De Kring heeft een eigen theatergroep: Tiuri. Allemaal mensen met het syndroom van Down. Wat de professionele choreografen daarmee bereiken is onvoorstelbaar! Sommigen halen zelfs bekendheid in Hilversum,” vervolgt Chamuleau vol bewondering. Ze doelt daarmee op Company 21, het professionele reisgezelschap van Tiuri. “Uit die professionals hebben twee er een duet gemaakt ‘Jij en ik en alle anderen’ en daaromheen is een voorstelling gemaakt.”
De voorstelling van Tiuri duurt ongeveer een half uur. “Daarna gaat Jordi, de choreograaf, nog in gesprek met het publiek, want dat zit rondom de dansers. En dat gaat naadloos over in het improvisatie-optreden Plankenkoorts,” legt Chamuleau uit. “Hun voorstelling ‘Voor het blok’ is gebaseerd op de inhoud van het duet. En mét mensen van Tiuri. Dus ook weer samen.” Zo ontstaat er een avondvullend programma vol verrassingen. “Want ik weet natuurlijk ook niet wat zij gaan improviseren,” lacht de voorzitter.
Er zijn er die hier hun eerste danspassen hebben gezet, maar die nu professioneel dansen
Roosendaal Danst! sluit de feestweek af op zaterdag, de dag waarop al tien jaar lang het evenement wordt gehouden. Altijd in theater De Kring. “Vroeger stonden de dansscholen met hun ruggen naar elkaar. Wij zeiden ‘kom op mensen, jullie krijgen van ons de zaal, laat maar zien wat je kunt in 20 minuten’. En de laatste jaren laten we ze ook samen dingen doen. Dan blijven ze ook in de zaal zitten om naar elkaar te kijken,” legt Chamuleau uit.
Op zaterdag 23 september laten amateurdansers dus zien wat ze kunnen. Uiteraard allemaal onder het thema ‘Feest!’ De stichting heeft ook contact gezocht met dansers die er serieus werk van hebben gemaakt. “Er zijn er die hier hun eerste danspassen hebben gezet, maar die nu professioneel dansen of op de opleiding zitten. Er zijn er een paar die geïnterviewd worden op het toneel. Anderen hebben filmpjes gemaakt die we tonen. Het wordt gewoon een heel leuke dag,” sluit de voorzitter af.
Kaarten voor de voorstellingen van Roosendaal Danst! zijn te koop bij theater De Kring in Roosendaal. Je kunt ze ook online bestellen via onderstaande links:
- Suiker en het zoete leven van Maria van Loon op zondag 17 september om 14.30 uur
- Jij en ik en alle anderen op dinsdag 19 september om 20.15 uur
- Feest! Dansamateurs, studenten en professionals op zaterdag 23 september om 14.30 uur en 19.00 uur