Roosendaal

Roosendaal en Bergen op Zoom krijgen miljoenen om stad te verbeteren

De grond waar de nieuwe Bergse wijk Spaensche Scharen moet komen

Daphne Haverkamp Daphne Haverkamp

De gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal krijgen 3,9 en 2,1 miljoen euro om verbeteringen als infrastructuur en woningen door te voeren. Dit is onderdeel van een investering van het Rijk, dat 7,5 miljard euro aan verschillende gemeentes besteedt. Hiervan is twee miljard voor zestien Brabantse gemeenten.

“Met de 2,1 miljoen die het Rijk ons gegeven heeft, kunnen we een goed begin maken,” aldus de Roosendaalse gemeentewoordvoerder Jeroen Steenmeijer. Ook de gemeente Bergen op Zoom is blij met het bedrag, laat gemeentewoordvoerder Erwin Stander weten. “Zo maken we onze gemeente weer een stukje beter.”

Tweeduizend nieuwe woningen

De miljoenen zijn een grote kans voor Roosendaal, vindt Steenmeijer. “Het is een mooie kans om snel tweeduizend nieuwe woningen te bouwen in onze gemeente. Hard nodig, vanwege de woningtekorten.”

Een passende stap binnen de ambities van de gemeente. “We willen een deel van het bedrag ook inzetten voor aanpassingen in de infrastructuur en verbetering in het centrum. Ook dit is nodig om woningbouw mogelijk te maken.”

Prioriteitenlijst

Er zal onder andere gewerkt worden aan de Laan van Brabant en de verbindingen naar de omliggende woonwijken. Daarnaast krijgen het treinstation met een verbinding naar Antwerpen en de snelwegen A58 en A17 een metamorfose.

‘Ook de verbinding met Stadsoevers en een verbetering van een veiliger stadscentrum staan hoog op onze prioriteitenlijst’, staat te lezen op de facebookpagina van Gemeente Roosendaal. Op dit moment is Roosendaal nog bezig met het realiseren van het ontwikkelingsplan. “Het gaat om 2,1 miljoen, dus we kunnen nu nog niet zeggen wanneer dit plan klaar is en wanneer en waar we beginnen”, aldus Steenmeijer.

Strenge voorwaarden

Naast de 2,1 miljoen heeft Roosendaal eerder dit jaar nóg een geldpotje gekregen. Het Nationaal Programma van het kabinet heeft namelijk ruim zevenhonderd miljoen euro verdeeld over twintig stadswijken in Nederland. “Hiermee kan de gemeente op lange termijn, vijftien tot twintig jaar, de leefbaarheid en veiligheid aanpakken.”

Toch gelden er wel strenge voorwaarden. Zo moet Roosendaal prioriteit geven aan samenwerkingen met politie, zorg en scholen.

Zevenduizend woningen in 2050

Roosendaal is overigens niet de enige gemeente die geld krijgt. “Gemeente Bergen op Zoom gaat van die 3,9 miljoen euro zo’n zeshonderd woningen bouwen. Dit is een begin van de in totaal zevenduizend woningen die we gebouwd willen hebben in 2050,” aldus gemeentewoordvoerder Erwin Stander.

Prioriteit van de gemeente ligt bij het gebied Spaensche Scharen aan de westkant van de stad. “Hier is ruimte voor nieuwbouw. Het is een geschikte plek voor uitbreiding. Ook zal een deel van het geld naar de gebieden rond de Terpwoningen gaan.” Naast woningen, denkt Bergen op Zoom ook aan de infrastructuur. “Op de Markiezaatsweg zit bijvoorbeeld een vervelende bocht, die we willen aanpassen.”

“Ook willen we wegen die uitmonden in wijken verbreden, zodat het verkeer veiliger kan rijden”, vervolgt Stander. Wanneer en hoeveel geld de gemeente precies gaat besteden aan welk project, is nog niet bekend. “Momenteel zijn we bezig met het realiseren van het ontwikkelingsplan. We hopen snel te starten, om onze gemeente zo weer een stukje beter te maken.”

Lees ook: Vijf miljoen euro subsidie voor nieuwe woonwijk Spaensche Scharen Lees ook: Project ‘Rondje Roosendaal’ moet Roosendaal binnen tien jaar compleet veranderen