Roosendaal gaat optreden tegen lachgas, bedelaars en motorbendes
Foto: Nationale Beeldbank
Als het aan de gemeente Roosendaal ligt, komt er onder meer een eind aan de openbare verkoop van lachgas, bedelaars op verschillende locaties en het dragen van uitingen van motorbendes. Dat heeft de gemeente vastgelegd in de APV, oftewel de Algemene Plaatselijke Verordening. Daarin staan ook de recent ingevoerde Alcoholwet en de spelregels voor het maken van een uitweg vastgelegd. De laatste keer dat Roosendaal een wijziging aan de APV aanbracht, dateerde van juni 2020.
Met de recent ingevoerde Opiumwet en Alcoholwet ziet de gemeente Roosendaal zich genoodzaakt om de APV te wijzigen. “Onze samenleving verandert snel. Internationale en nationale ontwikkelingen noodzaken tot het voortdurend aanpassen van onze nationale en lokale wet- en regelgeving. Dat geldt in het bijzonder voor wetten en regels op gebied van openbare en veiligheid”, laat de gemeente Roosendaal weten.
Lachgas
Een van de meest recente zorgelijke ontwikkelingen is de toename van het aantal incidenten die gekoppeld worden aan lachgasgebruik. “De verkoop en het gebruik van lachgas leiden in toenemende mate tot overlast en zelfs tot gevaarlijke situaties voor gebruikers en anderen (denk aan gebruik van lachgas in het verkeer). Tot op heden hebben wij in navolging van de VNG geen redenen gezien om het gebruik van lachgas in het openbaar gebied verder te beperken (behoudens het opnemen van voorwaarden aan evenementvergunningen)”, schrijft de gemeente in de APV-wijziging.
“De verwachting was immers dat er eind 2020 een landelijke aanpassing van de opiumwetgeving zou plaatsvinden door lachgas aan
lijst II bij de Opiumwet toe te voegen en de eigenlijke (normale) toepassingen van lachgas van het Opiumwetverbod uit te zonderen.” Dat duurde echter langer dan voorzien, waardoor Roosendaal zelf het heft in eigen handen neemt. “Vanwege de demissionaire status van het kabinet zal het besluit over het tot stand brengen van regelgeving op het gebied van het voorgenomen lachgasverbod worden overgelaten aan een nieuw kabinet. Dit betekent dat de verwachting vanuit het rijk vooralsnog is dat er geen aangepaste regelgeving zal worden ingevoerd voor het voorjaar van 2022.”
Clubkleding motorbendes
Ook moet een nieuwe aangenomen bepaling in de APV het mogelijk maken om op te treden tegen clubkleding van zogeheten OMG’s (Outlaw Motorcycle Gang). “In het kader van de aanpak van ondermijnende criminaliteit heeft het Openbaar Ministerie bij de rechter civiele verboden gevraagd en gekregen tegen enkele motorclubs.”
In de fase dat de verbodenverklaring onherroepelijk is geworden, kan een (dreigende) overtreding van de strafbepaling (vrees voor) een verstoring van de openbare orde opleveren, zo laat de gemeente Roosendaal weten. “De burgemeester kan hierbij gebruikmaken van zijn orderechtelijke bevoegdheden. Te denken valt aan de handhaving op clublocaties, bij evenementen en ‘ride outs’, noodbevelen, gebiedsontzeggingen of cameratoezicht. Veel gemeenten hebben in aanvulling hierop in de APV een bepaling opgenomen dat uiterlijke
kenmerken van verboden organisaties niet zijn toegestaan in de openbare ruimte.”
Alcohol
Sinds 1 juli van dit jaar is de Drank-Horecawet verleden tijd. De geüpdatete Alcoholwet geldt sindsdien al in de gemeente Roosendaal en staat inmiddels ook in de APV. “In verband met die wijziging is ook de APV op enkele punten redactioneel aangepast.”
Onder meer de ‘happy hours’ zijn niet meer als voorheen toegestaan. “De wet schrijft dat prijsacties met alcoholhoudende drank maximaal 25% korting mogen bedragen”, aldus de gemeente.
Bedelaars
Daarnaast wil Roosendaal ook korte metten maken met bedelaars. Het vorige besluit waarin is geregeld waar het verboden is om te bedelen is uitgebreid met een aantal nieuwe locaties. Tot voor kort was enkel het centrum als locatie aangewezen waar niet mag worden gebedeld. Dat is uitgebreid naar gebieden rondom wijkwinkelcentra, Designer Outlet Roosendaal en het gebied rond de supermarkt in Wouw.
De gemeente Roosendaal besluit door aan te geven dat de wijziging van de APV geen extra kosten met zich meebrengt. “Toezicht, handhaving en vergunningverlening vindt plaats binnen de reguliere budgetten. Wel zullen enkele accentverschuivingen plaatsvinden vanwege de uitvoering van de nieuwe Alcoholwet. Deze is overgedragen aan de NVWA, maar dat zal niet leiden tot een vermindering van toezichtstaken door Toezicht en Handhaving.”