Roosendaal

Roosendaal geeft gehoor aan oproep COA en creëert noodopvang 80 vluchtelingen

In dit leegstaande pand werden al eerder vluchtelingen opgevangen (foto: gemeente Roosendaal)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Er komt tijdelijk een crisisnoodopvang in Roosendaal voor tachtig vluchtelingen. Dat laat de gemeente weten. Vorige week ontving burgemeester Mark Buijs een brief van het COA met daarin de dringende vraag om te helpen met het creëren van een tijdelijke opvanglocatie. Daar is gehoor aan gegeven. Waarschijnlijk vanaf 1 september.

De opvang zit weer in het voormalige bedrijfspand aan de Wijnkorenstraat in Roosendaal, waar in 2022 en begin 2024 ook al vluchtelingen zijn opgevangen. Toen ging het in beide gevallen om vijftig opvangplaatsen, nu dus tachtig. De extra opvang is volgens het COA nodig, omdat er zo’n tekort aan opvangplaatsen is in ons land.

Het is de bedoeling dat de mensen die daar opgevangen gaan worden, daar zo kort mogelijk verblijven. “En dat ze zo snel mogelijk een onderkomen krijgen in reguliere opvanglocaties ergens anders in Nederland”, aldus de gemeente. Het gaat in Roosendaal om een noodopvang van maximaal drie maanden. Volgens het COA gaat het om ongeveer tachtig alleenstaande volwassen mannen.

24/7 beveiliging

Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant coördineert de noodopvang. Ook de politie en brandweer zijn geïnformeerd en betrokken. Net zoals de vorige keren krijgt het terrein bewaking en camerabeveiliging. Er lopen 24 uur per dag, zeven dagen per week, drie beveiligers rond. Ook is er altijd een locatiemanager aanwezig. Zij beschermen de groep bewoners, houden controle op het bezoek en de personen die het gebouw in- en uitgaan, houden toezicht op en het voorkomen van overlast op het terrein. “Ze zorgen er ook voor dat iedereen zich aan de huisregels houdt.”

AZC Heerle nog steeds on hold

Naast de vraag naar een noodopvang riep het COA de gemeente op om ook haast te maken met de plannen voor het asielzoekerscentrum in Heerle. Dat plan blijft echter nog steeds on hold staan. “We wachten nog op het vluchtelingenbeleid van onze nieuwe regering”, reageert burgemeester Buijs. “Maar dat betekent niet dat we onze ogen sluiten voor de actualiteit van dit moment. Natuurlijk helpen wij op het moment dat de nood hoog is.”

Lees ook: COA vraagt gemeente Roosendaal om extra opvangplaatsen asielzoekers Lees ook: Roosendaal stelt besluit over opvang asielzoekers uit