Roosendaal in regenboogkleuren tijdens Coming Out Day: ‘We zijn allemaal leuk’
Maandag is het Coming Out Day en in de gemeente Roosendaal geven ze daar aandacht aan door op de markt twee regenboogvlaggen te hijsen. Ook worden leerlingen van verschillende middelbare scholen uitgenodigd om de film Anne+ te komen kijken in de bioscoop waar ze door wethouder Klaar Koenraad worden verwelkomd.
Maandagochtend begon in de bioscoop de Coming Out Day in Roosendaal. Leerlingen van verschillende middelbare scholen waren door de gemeente uitgenodigd voor de film Anne+ die gaat over anders zijn en erbij (willen) horen. “Dat is de boodschap die we graag aan de kinderen willen overdragen: je mag anders zijn en je hoort er gewoon bij”, zegt wethouder Klaar Koenraad.
Je mag anders zijn en je hoort er gewoon bij
Naast de film in de bioscoop hangen er door heel de stad posters met daarop mensen die meedoen met de actie. Valerie Blue-Sky is een van hen. “Mijn coming out was een warm bad, maar ik weet dat niet iedereen dat zo ervaart”, zegt de ambassadeur van LHBTI+. Ze hoopt dat mensen na het zien van de posters het gesprek met elkaar aangaan en hun kennis met elkaar delen. “Dat je jezelf leert om er open voor te staan”, vertelt Blue-Sky.
We zijn allemaal mensen en we zijn allemaal leuk
Hoewel de coming out van Valerie een warm bad was, heeft ze ook een aantal negatieve ervaringen. “In het dagelijks leven ben ik Bas en ik heb gewoon een man. Het komt wel eens voor dat als wij samen over straat lopen er ‘homo’ of ‘flikker’ geroepen word”, vertelt Blue-Sky. Ze trekken zich er op die momenten weinig van aan, maar eigenlijk zou ze volgens zichzelf het gesprek aan moeten gaan. “Eigenlijk moet je dan vragen ‘waarom denk jij dit te kunnen zeggen’. We zijn allemaal mensen en we zijn allemaal leuk”, zegt ze.
Waar ze als Bas wel eens negatief word nageroepen, heeft ze daar als Valerie weinig last van. Blue-Sky is ze voornamelijk bij events of feesten. “De mensen die daar zijn weten het en mocht het voorkomen dat ik zo over straat loop, hoor ik wel eens gefluit. Als compliment zeg maar”, zegt Blue-Sky.
Als niet-hetero’s zich veilig voelen om over straat te gaan, zijn we een heel eind gekomen
Naast Bleu-Sky zijn er ook een aantal leerlingen van de middelbare school die hun steentje bijdragen aan deze actie. “Er wordt nog steeds met ‘homo’ en ‘flikker’ gescholden, ook vriendschappelijk. Dat laat zien dat het gay zijn nog steeds een ‘slecht’ ding is”, zegt Jamie (15). Deze acties zijn volgens haar een manier om mensen daar omheen te laten kijken. “Als niet-hetero’s zich veilig voelen om over straat te gaan, zijn we een heel eind gekomen”, zegt Lena (15).