Roosendaal investeert in duurzame oplossingen voor veertien eigen gebouwen
De gemeente Roosendaal gaat flink inzetten op duurzaamheid. Veertien eigen gebouwen binnen de gemeentegrenzen krijgen de komende tijd te maken met duurzaamheidsmaatregelen. Van het isoleren van het dak tot het aanleggen van zonnepanelen en van ledverlichting tot andere maatregelen, het kan stukken duurzamer. Voor het gehele project trekt de gemeente ruim twee miljoen euro uit dat het via huurinkomsten en lagere energierekeningen op termijn hoopt terug te verdienen.
Veertien gebouwen heeft de gemeente Roosendaal geselecteerd voor duurzame innovaties. “Ongeveer vijftien (inclusief het HUIS van Roosendaal, red.) die van onszelf zijn, gaan we verduurzamen met isolatie, zonnepanelen, dakisolatie. Op deze manier willen we het goede voorbeeld geven”, vertelt wethouder Klaar Koenraad.
De Stok, In de Roos, De Omganck…
Niet alleen in de stad Roosendaal, ook in Wouw en Heerle kunnen er vernieuwingen plaatsvinden de komende tijd. Het gaat in de stad Roosendaal om kinderboerderij Minnebeek, sporthal In de Roos, zwembad De Stok, Pius X, Openbare Werken aan de Gewenten, wijkhuis De Wieken, gymzaal Jadedijk, bouwloods Cabod, Tongerlohuys en de turnhal op sportpark Vierhoeven. Wouw kan rekenen op duurzame aanpassingen bij De Omganck en de nieuwe locatie van De Geerhoek, terwijl in Heerle sportzaal Harella verduurzaamt. “Deze gebouwen worden goed gebruikt”, verduidelijkt Koenraad.
Daarmee doelt de wethouder op het vele gebruik van verschillende verenigingen van hetzelfde pand. “Je gaat daar flink mee scoren op het gebied van CO2-uitstoot. Gebouwen die op de nominatie staan om gesloopt te worden of geen toekomst meer hebben, komen niet in aanmerking. Dat wil overigens zeker niet zeggen dat gebouwen die niet op deze lijst er niet bij horen. We hebben nu als gemeente voor deze gebouwen gekozen om te verduurzamen omdat daar de meeste winst in uitstootverlies op te behalen valt.”
Gemeente Roosendaal investeert
De gemeente Roosendaal is weliswaar eigenaar van De Omganck in Wouw, maar Sportfondsen Nederland exploiteert het gebouw. Mee-investeren hoeft Sportfondsen niet te doen volgens de wethouder. “Als gemeente doen wij de voor-investeringen”, verduidelijkt ze. “Wij maken, omdat het gebouw van ons is, de investeringen. We gaan natuurlijk wel kijken als zij huur betalen, dat dit misschien een beetje omhoog gaat omdat ze simpelweg minder energiekosten hebben. We zijn met hen in gesprek. Ze vinden het allemaal oké, want ze gaan er zelf ook op vooruit.”
Het verduurzamen van de veertien gebouwen draagt bij aan de bestuurlijke opdracht die de gemeente Roosendaal heeft. In 2050 wil het vijftien procent ‘groener’ zijn. “Het levert minder CO2-uitstoot op. En zo geven we hopelijk ook het goede voorbeeld voor onze inwoners. We dagen ook particulieren uit om te verduurzamen en te isoleren. Als je dat zelf voordoet, hopen we dat ze ons na gaan doen, zeker.”