Roosendaal krijgt de Mariaprocessie terug: oude traditie in ere hersteld
De openluchtviering in de tuin van de Onze Lieve Vrouwekerk 2020
De Sint Norbertusparochie in Roosendaal gaat de Mariaprocessie in ere herstellen. De traditie is begonnen bij de paters redemptoristen in 1871. Elk jaar op 15 augustus droegen de paters het Mariabeeld door de tuin van de Onze Lieve Vrouwekerk. Maar in de jaren zestig van de vorige eeuw zijn de Roosendalers gestopt met de processie. Tot dit jaar. Want zondag blazen de parochianen de traditie nieuw leven in.
Zondag 15 augustus om 11.00 uur is het zo ver. Dan is het Hoogfeest van Maria Ten Hemelopneming, ook wel bekend als de Maria Hemelvaart. Bij dit christelijk feest vieren de gelovigen dat de heilige Maria, de moeder van Jezus Christus, na haar dood naar de hemel is gegaan. In de tuin van de Onze Lieve Vrouwekerk is daarom een feestelijke eucharistieviering.
Voor de bewoners van Roosendaal was dit iets bijzonders want door het jaar was de tuin voor hen niet toegankelijk
Net vóór de viering brengen vier dragers het Mariabeeld naar buiten. Daarna zal de nieuwe pastoor Marc Lindeijer de mis voorgaan. Hij wordt eigenlijk pas in september ingewijd als priester voor Roosendaal. Maar de oude pastoor is al weg en Lindeijer wil de Roosendalers graag helpen. Aan het eind van de eucharistieviering pakken de dragers het Mariabeeld weer op voor een processie door de tuin. De stoet eindigt in de kerk, waar de bezoekers nog een kaarsje aan kunnen steken.
Uit de huiskronieken van de Sint Norbertusparochie blijkt dat de traditie al in 1871 is begonnen. “Voor de bewoners van Roosendaal was dit iets bijzonders want door het jaar was de tuin voor hen niet toegankelijk,” legt de parochie uit. Er is dus bijna 200 jaar lang elk jaar een Mariaprocessie gehouden. En toch zijn er helemaal geen foto’s van.
We hebben niets kunnen vinden en dat is heel jammer, er zijn geen foto’s van
“We hebben niets kunnen vinden,” vertelt koster Jack Sebregts. “En dat is heel jammer, er zijn geen foto’s van. We hebben het aan stadshistoricus Joss Hopstaken gevraagd, maar die heeft niets gevonden. En ook de bibliothecaris van het bisdom had niets.” De koster heeft nu alleen nog de hoop dat Roosendalers ergens een oude foto hebben van de Mariaprocessie in de kerktuin. “Dat zou geweldig zijn.” Je kunt Sebregts mailen als je een foto of misschien zelfs een paar foto’s hebt: [email protected].
In de rest van de stad zul je zondag niets merken van de Mariaprocessie. De stoet trekt niet door de straten van Roosendaal. Het Mariabeeld komt de tuin van de Onze Lieve Vrouwekerk niet uit. “De traditie van de paters was altijd alleen in de tuin,” legt Sebregts uit. “En altijd op 15 augustus. Dus wij willen het hierna ook elk jaar op 15 augustus doen, op welke dag in de week dat ook valt.”
De mensen zijn enthousiast
De koster hoopt dat de hernieuwde Mariaprocessie aanslaat bij de parochianen. “Vorig jaar zijn we begonnen met de openluchtviering. Daar waren mensen heel enthousiast over,” vertelt Sebregts. “En ook nu. We zochten vier dragers en dat was maar één minuut, toen hadden we al vrijwilligers. Dus de mensen zijn enthousiast.”
De feestelijke eucharistieviering in de tuin van de Onze Lieve Vrouwekerk begint zondag om 11.00 uur. Je vindt de kerk aan de Kade 23 in Roosendaal. Als het weer te slecht is voor een openluchtviering dan wordt de viering gewoon in de kerk gedaan. En ook de Mariaprocessie zal dan in de kerk plaatsvinden.