Roosendaal

Roosendaal nu wel borstvoedingsvriendelijke gemeente

Eén van de nieuwe borstvoedingsvriendelijke locaties in de gemeente Roosendaal: theater De Kring

Eén van de nieuwe borstvoedingsvriendelijke locaties in de gemeente Roosendaal: theater De Kring

Kitty Joachems Kitty Joachems

Roosendaal mag zich sinds 2024 officieel een borstvoedingsvriendelijke gemeente noemen. Vorig jaar waren er nog maar twee plekken in de stad waar moeders borstvoeding konden geven. Nu zijn er twaalf locaties bijgekomen. Alle veertien locaties dragen het beeldmerk voeden kan hier van het Voedingscentrum. Het gaat om elf locaties in Roosendaal en drie in Wouw.

Vorig jaar stelde GroenLinks raadslid Chahira Mediani nog vragen aan de gemeente. Ze wilde het aantal borstvoedingslocaties uitbreiden. Ze vroeg of het college het belang van veilige en toegankelijke plekken voor borstvoeding inziet. Mediani benadrukte dat borstvoeding gezonde voedingsstoffen biedt, makkelijk toegankelijk is en bovendien goedkoop. Op dat moment waren er in de gemeente Roosendaal slechts twee locaties, allebei in Roosendaal, waar moeders hun baby in alle rust kunnen voeden.

Meer locaties voor borstvoeding in Roosendaal

Sinds Mediani’s oproep heeft de gemeente Roosendaal gewerkt aan uitbreiding. Eén van de plaatsen die daarna het predikaat borstvoedingsvriendelijk ontving is Theater De Kring. “Dat betekent dat het in ons gebouw toegestaan is om je kindje te voeden”, legt marketingmedewerker Kirsten van Oosterhout uit. “En als moeders zich liever even terugtrekken om te voeden of te kolven bieden we hen een rustige, afgesloten ruimte.” Van Oosterhout noemt het een mooie ontwikkeling en een stap naar nog meer inclusiviteit. “Daar werken we graag aan mee.”

Andere nieuwe locaties zijn onder andere het Huis van de Westrand, Speeltuin Vrouwenhof, Playdôme Roosendaal en het multifunctioneel centrum de Geerhoek in Wouw. Allemaal locaties die nu officieel erkend zijn als plekken waar moeders hun kind kunnen voeden of zich terug kunnen trekken om te kolven. Dit sluit aan bij het doel om borstvoeding in openbare ruimtes te normaliseren en vrouwen te ondersteunen. Een kaartje met alle locaties in de gemeente Roosendaal vind je hier.

Ongemak bij borstvoeding in het openbaar

Vorig jaar verwees Mediani naar een onderzoek waaruit blijkt dat 53% van de moeders zich ongemakkelijk voelt tijdens het voeden in het openbaar, vaak door starende voorbijgangers. Sommige moeders krijgen zelfs negatieve opmerkingen. Mediani vindt dat dit niet zo hoort te zijn en hoopt dat met meer borstvoedingslocaties vrouwen zich veiliger voelen om hun kind te voeden.