Roosendaal

Roosendaal pakt oneigenlijk gebruik van snippergroen aan

© Nationale Beeldbank

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

De gemeente Roosendaal gaat met het project “Snippergroen” het gebruik van gemeentelijk groen door particulieren beter regelen. De gemeente wil zo een oplossing bieden voor bewoners die momenteel gemeentegrond in gebruik hebben, maar dat nog niet gemeld hebben.

Het komt regelmatig voor dat sommige burgers grond van de gemeente in gebruik hebben zonder toestemming, terwijl hun buren destijds keurig hebben gevraagd om het te kopen. Volgens wethouder Inge Raaijmakers is dat niet eerlijk en geeft het rechtsongelijkheid.

700 stukjes grond

Al het snippergroen is de afgelopen tijd vastgelegd aan de hand van metingen, foto’s en gegevens van het Kadaster. “Het gaat om ongeveer 700 stukjes grond. Met de gemeenteraad is afgesproken om snippergroen waar dat mogelijk is te koop aan te bieden”, aldus wethouder Raaijmakers.

Om teleurstelling te voorkomen is het advies aan kopers van snippergroen om vooraf uit te zoeken of de grond eventueel bebouwd mag worden of alleen als groenstrook of tuin kan worden ingericht. Verder zijn er stukjes grond die niet voor verkoop in aanmerking komen omdat er bijvoorbeeld kabels of leidingen in de grond liggen.

Duidelijkheid

De wethouder zegt dat er met het project beslist geen heksenjacht wordt geopend. “We willen vooral graag in gesprek met deze inwoners. Sommige stroken zijn al jaren bij particulieren in gebruik en soms zelfs te goeder trouw.” De gemeente gaat praten met de gebruikers van de stukjes grond over koop of teruggave.  Volgens Raaijmakers gaat het om rechtsgelijkheid en duidelijkheid voor alle partijen. “Iedereen weet dan waar hij aan toe is.”