Roosendaal versterkt wijk- en dorpshuizen als sociale ontmoetingsplekken
Buurthuis Keijenburg in Roosendaal © Christian Traets Fotografie
Roosendaal gaat de wijk- en dorpshuizen verder ontwikkelen om de sociale verbinding binnen de gemeente te verbeteren. Deze ontmoetingsplekken zijn essentieel voor de leefbaarheid in wijken en dorpen, maar staan voor belangrijke uitdagingen. De afgelopen vier jaar hebben de wijk- en dorpshuizen een solide basis gelegd. In samenwerking met de gemeente wordt gekeken naar de mogelijkheden om deze plekken verder uit te breiden naar toegankelijke en sociaal-maatschappelijke centra.
Wethouder Evelien van der Star benadrukt het belang van wijk- en dorpshuizen voor de bestrijding van eenzaamheid en de versterking van de sociale cohesie. “Deze plekken blijven essentieel om eenzaamheid te bestrijden, sociale verbondenheid te versterken en inwoners te ondersteunen,” zegt ze.
Nieuwe aanpak na onderzoek
De gemeente heeft onderzoek laten uitvoeren om te kijken hoe het met de wijk- en dorpshuizen gaat. De uitkomsten van dit onderzoek vormen de basis voor het nieuwe beleid. Het blijkt dat de kwaliteit van de besturen en de bijdrage aan de sociale uitdagingen tussen de verschillende wijk- en dorpshuizen variëren. Vooral in kwetsbare wijken zoals Kalsdonk, Westrand en Kroeven is versterking van de ontmoetingsfunctie nodig.
Daarom heeft de gemeente Roosendaal een nieuwe aanpak ontwikkeld, die is gebaseerd op drie belangrijke pijlers. Ten eerste wil de gemeente een uniforme opdracht voor alle wijk- en dorpshuizen formuleren. Daarbij ligt de focus op hun rol als ontmoetingsplek en hun bijdrage aan de sociale basis van de wijk of het dorp.
Broedplaats Langdonk staat model
Als tweede richt de aanpak zich op de transformatie van wijkhuizen in de kwetsbare wijken, met name in het kader van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPR). Hierbij wordt gekeken naar succesvolle voorbeelden, zoals de Broedplaats Langdonk, die als model dienen voor andere wijken.
Ten derde is versterking van de samenwerking tussen besturen en professionele partners een belangrijke pijler. Er wordt een netwerk gevormd om gezamenlijk oplossingen te vinden voor de vraagstukken die spelen in de wijken en dorpen.
Deze nieuwe aanpak sluit aan bij de ambities van het Nationaal Programma Roosendaal. Dat richt zich op een stad waarin iedereen zich thuis voelt en een waardevolle bijdrage kan leveren. De gemeente wil maatwerk leveren: waar het goed gaat, wordt het versterkt en waar nodig worden verbeteringen doorgevoerd. Van der Star: “met deze aanpak zorgen we ervoor dat wijk- en dorpshuizen nog beter aansluiten bij de behoeften van onze inwoners. Samen bouwen we aan een toekomstbestendige sociale basis.”